Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Ziemniaki pieczone z twarogiem i świeżymi mikro listkami

Wiosna! Mocno z siebie już wypieram zimową aurę i robię wszystko, aby uwierzyć, że wiosna się zbliża:) W mojej kuchni już jest, a za oknem…co cóż, w słoneczny dzień tez już jest 🙂

Lubię szybkie lekkie dania, więc dziś przybywam do Was z pomysłem na pieczone ziemniak z twarogiem i świeżymi mikro listkami.

Mikro listki to moje wielkie odkrycie tego roku. Jestem nimi zachwycona i mogłabym je jeść garściami są tak soczyste i aromatyczne. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście czas najwyższy to zrobić. Znajdziecie je w ofercie sklepu internetowego Baziółka, gdzie przesyłki są realizowane niemalże zaraz p złożeniu zamówienia, a ziółka przyjeżdżają do Was w stanie nienaruszonym, świetnej jakości, zabezpieczone odpowiednio i najważniejsze- pochodzą z Bio upraw i nie zawierają pestycydów! Polecam z całego serca! Będziecie zachwyceni tak samo jak ja 🙂

Ziemniaki podane z twarożkiem z jogurtem naturalnym Hej! OSM Radomsko i garścią świeżych mikro listków są świetnym pomysłem na zdrowy i lekki wiosenny obiad dla całej rodziny.

4-6 porcji

45 minut

Składniki:

Kilka ziemniaków

Twarożek:
200-250 twarogu
5-6 łyżek jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
1 ząbek dużego startego na tarce czosnku
garść posiekanej pietruszki
odrobina chilli
mikro liście np. jarmuż, groszek czepny, słonecznik

Sposób przygotowania:

Kilka ziemniaków kroimy wzdłuż na grube paski i każdy plaster nacinamy delikatnie czubkiem noża robiąc wzór kratki. Posypujemy delikatnie solą i wstawiamy na blaszce do piekarnika na 220 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Twarożek: 200-250 twarogu rozgniatamy z 5-6 łyżkami jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 ząbek dużego startego na tarce czosnku, garść posiekanej pietruszki i odrobinę chilli.
Ziemniaki podajemy z twarogiem i świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *