Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne

Tarta z borówkami i masą budyniową z mascarpone

Tarta to jedno z moich ulubionych ciast. Po pierwsze bardzo łatwa do wykonania. P drugie, daje szereg możliwości jej podania. Po trzecie świetnie smakuje zarówno w wersji na słodko jak i na słono.

Jeśli szukacie przepisu na ideale ciasto na tartę i idealny krem to ten przepis jest dla Was!

Krem budyniowy z mascarpone jest najlepszy na świecie 🙂 Wykorzystuję go nie tylko na tartę, ale też np do rurek lub jako podstawa deseru w kubeczku. Do tego owoce i naprawdę nie potrzeba nic więcej. Dodatek mascarpone do budyniu , nadaje tej masie puszystości. lekkości i zupełnie innego smaku niż standardowa masa budyniowa z masłem.

U mnie wersja z budyniem Trufla z czekoladą belgijską od DELECTA, ale jeśli z jakiś względów ne przepadanie za czekoladą 🙂 równie dobrze możecie wybrać wersję waniliową lub śmietankową.

Blaszka na tartę średnica ok. 26-28cm

ok. 1 godziny + chłodzenie

Składniki:

Ciasto na tartę:

120g masła miękkiego
2 żółtka
210g mąki pszennej tortowej lub mieszanki BG
55g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego z pomarańczą DELECTA

Masa budyniowa:
2 budynie dowolne- u mnie trufla z belgijską czekoladą DELECTA
1 łyżeczka naturalnego aromatu czekolada z kawą DELECTA
600ml mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru( chyba, że w budyniach jest już cukier to nie dodajemy )
250g maskarpone

Sposób przygotowania:

Ciasto na tartę zagniatamy.
Wykładamy na blaszkę(spód wykładam pergaminem) i wylepiamy spód i brzegi.
Odstawiamy na 30min do lodówki.

500ml mleka należy doprowadzić do wrzenia i wlewamy wymieszany w 100ml proszek budyniowy z cukrem i żółtkami.
Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia przykrywając folią.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 15minut z ułożonym na wierzchu na folii aluminiowej np. ryżem.
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 15min do zarumienienia.
Ciasto wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Budyń blendujemy z dodatkiem aromatu, żeby pozbyć się grudek.
Do budyniu dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.

Masę budyniową wykładamy na ciasto, a na nią układamy borówki.
Ciasto należy włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *