Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Tarta Bonoffee bez pieczenia

tortownica ok. 20 cm średnicy

ok. 20min + chłodzenie

Składniki:

250g ciasteczek maślanych BG lub herbatników/pierniczków
2 łyżki gorzkiego kakao
130g masła( roztopionego)
2-3 duże banany
2 łyżki soku z cytryny
300-400g masy kajmakowej
szczypta soli

300ml śmietany 30%
250g mascarpone
1 łyżka nutelli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka blendujemy na “piasek”.
Dodajemy rozpuszczone masło, kakao – dobrze mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy masą z ciasteczek lekko podnosząc brzegi do góry i odstawiamy do lodówki na 10min.
Masę kajmakową lekko podgrzewany, a następnie wylewamy na masę z ciasteczek.
Banany kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na masie kajmakowej.
Odkładamy ciasto to lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Bitą śmietanę ubijamy, dodając pod koniec mascarpone i nutellę.
Bitą śmietanę wykładamy na banany i ewentualnie posypujemy kakao.
Ciasto gotowe do podania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *