Bezglutenowe,  Drugie danie,  Śniadania i kolacje

Placki z cukinii z sezamem i sosem jogurtowym

Cukiniowe szaleństwo w tym roku rozpoczęte 🙂

Placuszki z cukinii są przepyszne i szybkie. Co roku mój przepis staram się nieco urozmaicić. Dziś propozycja placuszków niezwykle delikatnych z pikantnym sosem jogurtowym z ogórkiem. Do tego starty parmezan i obiadek gotowy!

10 sztuk

ok.30 minut

Składniki:

500g startej na tarce cukinii
2 jajka
1 łyżka płatków owsianych
3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka sezamu
1 średniej wielkości cebula
pokrojona w drobną kostkę

2 łyżki startego parmezanu

Sos:
200ml jogurtu naturalnego
szczypta pieprzu
szczypta soli
2 drobno pokrojone ogórki gruntowe
1 ząbek przeciśniętego czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
szczypta chili

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia.

Sos: wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Placuszki podajemy ze startym parmezanem oraz sosem jogurtowym z ogórkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *