Bezglutenowe,  Obiad,  Śniadania i kolacje

Pesto z jarmużu

Piękne zielone i fioletowe pesto z jarmużu:) zdrowe, wyjątkowo dobre! Zróbcie koniecznie. Nadaje sę dosłownie do wszystkiego: makaronów, kanapek, sera, przekąsek…

Proste i szybkie w wykonaniu!

Składniki:

ok. 1,5 szklanki jarmużu zielonego lub fioletowego samych liści
1 ząbek czosnku duży
20g startego parmezanu
4 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków nerkowca
80-100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Liście jarmużu myjemy i osuszamy, oddzielamy od łodygi.
Podprażone orzechy nerkowca blendujemy końcówką do siekania, dodajemy liście jarmużu, sól, pieprz, oliwę i przeciśnięty czosnek. Ponownie dobrze blendujemy. Na koniec dodajemy starty parmezan i wszystko dobrze mieszamy ze sobą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *