Piękne zielone i fioletowe pesto z jarmużu:) zdrowe, wyjątkowo dobre! Zróbcie koniecznie. Nadaje sę dosłownie do wszystkiego: makaronów, kanapek, sera, przekąsek…
Proste i szybkie w wykonaniu!
Składniki:
ok. 1,5 szklanki jarmużu zielonego lub fioletowego samych liści
1 ząbek czosnku duży
20g startego parmezanu
4 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków nerkowca
80-100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Liście jarmużu myjemy i osuszamy, oddzielamy od łodygi.
Podprażone orzechy nerkowca blendujemy końcówką do siekania, dodajemy liście jarmużu, sól, pieprz, oliwę i przeciśnięty czosnek. Ponownie dobrze blendujemy. Na koniec dodajemy starty parmezan i wszystko dobrze mieszamy ze sobą.