Bezglutenowe,  Chleby i bułki,  Imprezowe,  Obiad,  Śniadania i kolacje

Mini pizze

PizzaDay:) Pizze kocha cała nasza rodzina. Jest sobota, jesteśmy wszyscy w domu, mamy trochę więcej czasu więc pizza sama się wprosiła. Właściwie wyszły mini pizze bo są wygodne do jedzenia. Co dodałam…koniecznie sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami, mozzarella, szynka parmeńską, papryka, rukolą, oliwki…co znalazłam to dodałam;) taka wychodzi najlepsza. Pizza wykonana w 2 wersjach, BG i z glutenem. Przepisy oby dwa dodam nieco później…to żeby nie wystygła idę dołączyć do uczty, a Wam życzę smacznego 🙂

6 mini pizz

ok. 1 godziny 20 minut

Składniki:

Ciasto na mini pizze:
1 szklanka mąki BG Mix B lub innej chlebowej lub pszennej ( jeśli nie unikacie glutenu )
1/2 szklanki ciepłej wody
7g drożdży
szczypta soli
1 łyżka oliwy
Dodatki dowolne, u mnie: mozzarella, szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, rukola, oliwki.

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów w puszce(blendujemy) lub przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich lub samej bazylii
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy i mieszamy w wodzie. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy i odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące należy dodać mąki i jeszcze wyrobić, jeśli będzie zbyć zbite, odrobinę wody. Następnie formujemy mini pizze. Składniki dowolne.
Sos na ciasto najlepiej zrobić z przecieru pomidorowego z czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Jeśli chodzi o ilość przypraw-sami zadecydujcie ile lubicie. Ja dodaje sporo bo lubię wyrazisty smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *