Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Makaron z Schar Mehl Farine z sosem pomidorowym i bazylią

Najprostsze dania są najlepsze:)

Czy Wy też tak macie, że często robicie coś na szybko i wychodzi smaczniejsze niż zwykle? Ręcznie robiony makaron BG z Schar Mehl Farine zniknął tak szybko, że jak zwykle została mi jakaś końcówka:) no trudno, najważniejsze, że rodzina się najadła. Z czym podałam? Po prostu z sosem pomidorowym.

Makaron robiłam sama po raz pierwszy. Długo się do tego zbierałam, bo nie lubię przygotowywać posiłków przy których muszę długo stać w kuchni. Otóż ku mojemu zdziwieniu, zrobienie makaronu w całości trwało 15 minut, kolejne 5 minut jego ugotowanie, a w międzyczasie zrobiłam sos pomidorowy:) Mogę więc uznać, że danie to należy do jednego z najszybszych i najlepszych.

Także niedowiarki-uwierzcie, że  zrobienie makaronu to nic trudnego!

Składniki:

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
2 ząbki startego czosnku
Sól I pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Makaron:
250g Mehl Farine
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Składniki na makaron dobrze miksujemy. Powstaną duże grudki, wyjmujemy całość na podsypany mąką blat, ugniatamy przez chwilę o zostawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie dzielimy n 4 kawałki, każdy z nich należy dość cienko rozwałkować i kroimy go na paski makaronu o grubości ok. 0,5-1cm.
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej, wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy.

Makaron posypujemy startym serem grana padano oraz świeżą bazylią i polewamy oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *