Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą są ulubionymi moich dzieci. Od małego w sklepie zawsze wybierali właśnie te. Od kiedy jednak ich mama zaczęła częściej piec i gotować 🙂 ciasteczka cytrynowe z marmoladą bywają u nas bardzo często. Zawsze robię przynajmniej podwójną porcję bo bardzo szybko znikają:)

Cudownie kruche i smaczne staną się Hitem również u Was. Ważne jest, aby żółtka i masło były w temperaturze pokojowej. Wybierając składniki pamiętajcie o jakości. Polecam użycie masła extra Hej!

ok. 20 sztuk

ok. 40 minut

Składniki:

1/2 szklanki mąki ryżowej, odrobinę mniej niż 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki kukurydzianej( wersja glutenowa to 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej )
100g masła
2 żółtka
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego z nutą cytryny
1/2 łyżeczki sody
marmolada

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy do tzw. “białości”. Dodajemy po kolei same żółtka, ksylitol i dalej ucierając po łyżce mąki, sodki, sok z cytryny, skórkę i dobrze ze sobą łączymy.
Tak utarte ciasto będzie gęste, jednak wyciskamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem przy pomocy rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na środek ciasteczek w kształcie kółek o średnicy ok 4cm również przy pomocy rękawa, wyciskamy marmoladę.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 13-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *