Chleby i bułki,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Inne

Jagodzianki – najlepsze!

Przez wiele lat udoskonalałam przepis na idealne jagodzianki:) bo jak tylko pojawia się sezon na jagody, wypieki i dania z nimi są u nas prawie codziennością 🙂

Jakie jagodzianki lubicie na najbardziej?

Moje wymarzone to mega maślane, mięciutkie z dużą ilością jagód i chrupiącej kruszonki oraz delikatną słodyczą lukru:) Jeśli macie podobne upodobania to trafiliście na najlepszy przepis!

Jagodzianki z tego przepisu rozpływają się w ustach  i są niezwykle proste w wykonaniu. Ciasto jest delikatne, nie klei się do dłoni i wychodzą z niego mega duże sztuki. Wystarczy tylko napełnić je dużą ilością jagód i sukces gwarantowany:)

Najlepsze są na ciepło, ale również na drugi dzień są wyśmienite.

Sukces polega na tym, żeby używać dobrej jakości produktów i absolutnie nie zamieniać masła na margarynę:)

A jak Wasze jagodzianki? pochwalicie się fotkami?

8 sztuk DUŻE

20 min + wyrastanie ciasta i pieczenie

Składniki:

740g mąki
340ml mleka lekko pogrzanego
150g prawdziwego masła ( roztopionego )
4 żółtka
1 paczka cukru waniliowego
150g cukru
30g drożdży świeżych
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

ok. 850g jagód
4 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
80g mąki
1 cukier waniliowy lub kokosowy
60g cukru
70g masła zimnego

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy cukier, mieszamy dalej i odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy całą resztę składników i wyrabiamy ciasto mikserem ok 4 minut.
Ciasto przekładamy do wysokiej miski natłuszczonej i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1-1,5 godziny lub na całą noc do lodówki.

Jagody płuczemy, odsączamy, zasypujemy cukrem i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do miseczki i odkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 8-9 równych części. Z każdej formujemy kulę, następnie spłaszczamy, lekko wałkujemy – tak żeby powstało kółko wielkości całej dłoni.
Na środek każdego układamy dużą ilość jagód, a następnie sklejamy bardzo dokładnie krawędzie i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostawiamy na 20 minut, a następnie każdą jagodziankę smarujemy 1 roztrzepanym białkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki. Układamy je w odległości ok 4-5cm od siebie.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, aż do uzyskania jasno brązowego koloru.
Wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Polewam jeszcze lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *