Chleby i bułki,  Inne,  Śniadania i kolacje

Chlebek mleczny

Witam się z Wami cieplutkim chlebkiem mlecznym z niezawodnej foremki od @bakermann.eu 

Do tego chlebka wracam dość często, bo jest tak smaczny, że można go jeść nawet samego i moje dzieci za nim przepadają. Wchodzi niesamowicie puszysty i czuć w nim białe pyszne mleczko, którego smak podkręcony jest przez mleko w proszku.

To taka alternatywa standardowej chałki i naprawdę warto wypróbować przepis

Zaznaczam, że przepis jest z mąki pszennej:)

ok. 2 godzin

Składniki:

550g mąki chlebowej
220ml mleka migdałowego lub kokosowego ( napoju bez cukru )
150g masła
2 jajka
25g drożdży
50g mleka w proszku
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier, rozmieszać, dodać 2 łyżki mąki, ponownie rozmieszać i odstawić na 15 minut.
Pozostałe składniki umieścić w misce robota kuchennego, wlać zaczyn i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na godzinę.
Ciasto dzielimy na 3 części. Są dwie metody..
Albo robimy warkocz jak na chałkę albo każdą część rozwałkować należy na prostokąt zwinąć od krótszego boku, przeciąć na pół i układać jeden przy drugim ciasto w foremce wysmarowanej tłuszczem.
Odstawiamy na 30 min. Smarujemy roztrzepanym dodatkowym żółtkiem z odrobiną wody i pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut, a następnie w 170 przez 30 minut- do zarumienienia chlebka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *