Chleby i bułki,  Śniadania i kolacje

Bułki z suszonymi pomidorami i świeżym oregano

Nie ma nic lepszego niż ciepłe bułeczki na śniadanie. Te maja dodatkowy plus – przygotować ciasto możecie wieczorem, a rano tylko wstawiacie do piekarnika. Są idealnie puszyste i cudownie pachnące ziołami oregano od BAZIÓŁKA.

Bułeczki z oregano i suszonymi pomidorami zrobiły furorę u nas w domu. A dlaczego? …taka krótka historia…:) trzech facetów w domu, każdy inny ma smak. Czasami jednak chcę zrobić coś dla siebie, coś na co mam ochotę, chociaż wiem, że pewnie przyjedzie mi zjeść samej, bo oni będą wyskubywać to, czego nie lubią:), a tu zaskoczenie:) postanowili zjeść na śniadanie owe bułeczki bo byli bardzo głodni, a nic innego nie było  i co się okazało? że z 8 bułeczek zostawili mi jedną jedyną !:) No cóż, cieszę się, że smakowały.

Koniecznie spróbujcie tego przepisu, bułeczki wychodzą fantastyczne. Najlepsze są jeszcze ciepłe np. z twarożkiem z bazylią.

ok. 8 sztuk

ok. 1 godziny + cała noc na wyrośnięcie

Składniki:

500g mąki ( pszennej lub mieszanki BG chlebowej )
120g suszonych pomidorów ze słoika odsączonych z oliwy
4 łyżki posiekanego drobno świeżego oregano
15g drożdży świeżych
150ml mleka
100ml wody
1 łyżeczka soli
30ml oleju ( może być ten, który został z pomidorów )

Sposób przygotowania:

Mleko z wodą należy lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i odstawić, aż drożdże “ruszą”-czyli urosną.
Do wysokiego naczynia robota kuchennego wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn i ciągle mieszając ( końcówka do chleba ) dodajemy sól, olej, pokrojone drobno pomidory – przez ok. 10 minut. Cisto na bułki musi być bardzo dobrze wyrobione.
Następnie ciasto wyjmujemy na silikonową matę i zostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu( oprószone lekko mąką ). Po tym czasie wysypujemy pokrojone oregano na matę i wyrabiamy chwilę ciasto, aby oregano równomiernie się rozeszło. Ponownie zostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Formujemy o 8 bułeczek, układamy je papierze pergaminowym, lekko oprószamy mąką i przykrywamy folią spożywczą(najlepiej natłuszczoną lekko od strony bułek ). Tak przygotowane bułki wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu i pieczemy bułki 25-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *