Mam też Ja️!
Jagodzianki ️️/ bułki z jagodami – jak kto woli 🙂
Wersja bezglutenowa, zdrowa, pyszna…i właściwie to już ich nie maJeśli Was skusiłam to daję przepis. Bułeczki wychodzą mięciutkie i pełne jagód w środku. Dobrze się formują i nie rozpadają się przy pieczeniu o jest często spotykane. Wersja idealna:)
Bułeczki bezglutenowe z jagodami
Kategoria
Bezglutenowe
Chleby i bułki
Ciasta i ciasteczka
Deser
Persons
8

Składniki
- Ciasto:
- ✔️100g mąki ziemniaczanej
- ✔️60g mąki ryżowej
- ✔️40g mąki kasztanowej
- ✔️20g mąki gryczanej
- ✔️40g mielonego siemienia lnianego
- ✔️1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ✔️7g drożdży suszonych
- ✔️100g ksylitolu
- ✔️2 łyżeczki cukru waniliowego
- ✔️150ml mlek/napoju z orzeszków nerkowca lub migdałowego
- ✔️2 łyżki masła
- ✔️jagody do napełnienia bułeczek
- Kruszonka:
- ✔️2 łyżki mąki kokosowej,
- ✔️2 łyżeczki cukru kokosowego
- ✔️1-2 łyżki zimnego masła
Instrukcje
- Składniki ciasta ze sobą mieszamy mikserem dodając 150ml mleka/napoju z orzeszków nerkowca lub migdałowego oraz roztopione 2 łyżki masła .
- Musimy uzyskać konsystencję dość gęstego ciasta odchodzącego od miski, wiec w razie potrzeby zwiększcie ilość mleka lub mąki ziemniaczanej.
- Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Dzielimy ciasto na niewielkie kawałki , w środek wkładamy łyżkę jagód i zamykamy bułkę (do jagód wcześniej można dodać cukier lub ksylitol jeśli ktoś lubi słodszą wersję).
- Jeszcze kruszonka na wierzch: wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy, a następnie nakładamy na bułeczki.
- Bułeczki powinny postać na blaszce ok. 5 minut. Następnie pieczemy 13-15 min w 200 stopniach ( lub większe bułki ok. 20 min).
