• Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Chleby i bułki,  Ciasta i ciasteczka,  Inne

    Chlebek bananowy ze śliwkami i masłem orzechowym

    Niedzielny poranek z kawą i ciachem… kto tak lubi??Zazwyczaj robię na słodko chlebek bananowy, ale tym razem zrobiłam chlebek bananowo-śliwkowy z  masłem orzechowym od KONSHURT – wyszedł mega dobry, wilgotny i ma korzenny smak.Polecam! a tymczasem w planach mam dziś robienie nic… myślicie, że się uda??:) Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Bezglutenowe,  Obiad,  Zupy

    Krem z dyni na mleczku kokosowym

    Krem z dyni jest oznaką, że zbliża się jesień. Pyszna zupka, rozgrzewająca, a mleczko kokosowe dodaje jej lekkości i aksamitnego smaku. Jest wiele wersji wykonania kremy z dyni. Czasami robię również na rosole, ale dziś chciałam Was zainspirować wersją wegetariańską równie pyszną. Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Wielkanoc

    Kubanka z Schar MIX IT!Universal

    KUBANKA to ciasto, które zachwyci dosłownie każdego. Zrobiłam go po raz pierwszy, wcześniej próbując od koleżanki. Nie wiem jak mam opisać Wam doznania:)…niebo w gębie! Ciasto jest po prostu idealne. Mega czekoladowe z masą krówkową i bitą śmietaną. Wbrew wszystkiemu wcale nie jest za słodkie. Wykonanie jest nieco czasochłonne, ale naprawdę warto. Gwarantuję 100% zadowolenie:) Do biszkoptu użyłam mąki Schar MIX IT!Universal. Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Drugie danie,  Inne,  Obiad

    Makaron z cukinią w sosie śmietanowym z migdałami

    Słuchajcie, to jest kolejny hit! Jeśli tylko macie w domu cukinię, to już nie musicie się zastanawiać co dzisiaj na obiad. Ten makaron podbije serca całej Waszej rodziny 🙂 Mega śmietanowy sos z najlepszej jakości makaronem CASA MILO od KONSHURT, a do tego same zdrowe dodatki: pomidorki, migdały, cukinia. Niezwykle prosty i szybki przepis co jest dużym atutem, szczególnie przy pracowitej sobocie 🙂 Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Artykuł,  Śniadania i kolacje

    Zdrowe śniadanie z siemieniem lnianym na wzmocnienie odporności

    Jeszcze kilka dni słonecznych przed nami, ale już czuć po chłodnych porankach i coraz krótszym dniu, że zbliża się jesień…Każda pora roku jest piękna sama w sobie i przynosi nam coś nowego. Jesień kocham za piękne krajobrazy różnokolorowych liści, za rześkie powietrze i całe mnóstwo cudownych pysznych warzyw i owoców, które czekały na swoją kolej. Dynia, cukinia, pomidory takie z własnego krzaczka, śliwki, jabłka, gruszki, żurawina…to tylko niektóre smakołyki. Natura jest mądra i wie co nam podarować na każdy sezon, żeby przygotować organizm do zmian. Niestety jesień to również większa podatność na infekcje, katar, kaszel, przeziębienie, grypę. To już najwyższy czas, żeby zwrócić szczególną uwagę na to co jemy, aby…

  • Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne

    Muffinki o smaku masła orzechowego

    Jest niedziela, jest więc #slodkozladyhashii 🌞Ostatnio na topie jest u nas masło orzechowe od Konshurt – mają teraz w swojej ofercie NOWOŚĆ-  masła orzechowe, które w swoim składzie maja 100% orzechów. Taką jakość właśnie lubię i takich produktów szukam w sklepach!Pomysłów ciągle mi przybywa na wykorzystanie masła orzechowego, dziś jedna z nich:) Łatwe do zrobienia MUFFINKI O SMAKU MASŁA ORZECHOWEGOZakochałam się w nich:) Dodatkowo okazało się, że foremka okrągła od BAKERMANN idealnie sprawdziła się do upieczeniu babeczek !Daję przepis, żebyście mogli wypróbować choćby dziś:) Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad,  Śniadania i kolacje

    Placki z cukinii, ziemniaków i kalafiora zapiekane z pomirodami i serem burrata

    Cukinii u mnie jak co roku dostatek:) Dzięki temu mogę kreatywnie wykorzystać każdą sztukę, szczególnie, że bardzo lubię cukinię. Placki z cukinii każdy z Was na pewno zna i jadł, więc dziś propozycja nieco odmieniona, a nawet jeszcze lepsza! Przepis pochodzi od  M., która tak wychwalała placki swojej siostry, że po prostu spróbować musiałam:) ( dziękuję za inspiracje 🙂 ) Troszkę pokombinowałam, bo zrobiłam te placki zapiekane z serem burrata i pomidorami i musze powiedzieć, że wyszły pyszne ! Można je podawać z sosem czosnkowym, ale tak wyśmienicie smakują gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika, że nie potrzeba nic więcej oprócz garści posiekanej bazylii od BAZIÓŁKA🙂 SMACZNEGO! Składniki: Sposób przygotowania:…

  • Drugie danie,  Inne,  Obiad,  Śniadania i kolacje

    Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

    Już bliżej niż dalej do weekendu:) tak szybko mija mi ten tydzień, że budząc się dzisiaj miałam chwilową dezorientację jaki jest dzień tygodnia :)Czy Wy też tak macie, że wracające dzieciaki ze szkoły dzwonią i pytają: Mamo, co jest na obiad??to nic, że jesteście najczęściej w połowie dnia pracy 🙂 wtedy najlepiej, żeby pojawiła się wróżka ze swoją czarodziejską różdżką i tu i teraz wyczarowałaś obiad!:) nie znacie jakieś? chętnie skorzystam.Biorąc powyższe pod uwagę, u nas obiady najczęściej są na szybko, bo wszyscy głodni jak wilki. Dziś więc polecam Wam makaron od CASA MILO , którego dystrybutorem jest KONSHURT  z kurczakiem i pomidorkami suszonymi. Wychodzi przepychota – jak to mój…

  • Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

    Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi

    Takie obiady to ja lubię 🙂 Domowe jedzenie jest najlepsze i co najważniejsze rozwija nasza kreatywność. Zazwyczaj robiłam to danie dość tradycyjnie, ale tym razem postanowiłam go wzbogacić dodatkiem orzeszków ziemnych, które podprażyłam na patelni. I co? otóż okazało się, że te chrupiące cudeńka świetnie skomponowały się z tym daniem.  Ryż jaśminowy z dodatkiem masła i melisy cudownie komponuje się z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym, a jego aromat roznosi się po całej kuchni.  Kto spróbuje ten przepis ? 🙂 P.S. melisę polecam od BAZIÓŁKA Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Bezglutenowe,  Deser,  Drugie danie,  Obiad,  Śniadania i kolacje

    Gnocchi zapiekane ze śliwką pod śmietanową chmurką z melisą

    GNOCCHI ZAPIEKANE ZE ŚLIWKAMI POD ŚMIETANOWĄ CHMURKĄ z MELISĄ od BAZIÓŁKA 🙂 czas na śliwki trwa, a w tym roku udaje mi się kupować wyjątkowo smaczne i słodkie. Lubicie śliwki?? U nas pod każdą postacią są lubiane, dlatego też próbuje nowych przepisów na różne sposoby 🙂 ten przypadł do gustu szczególnie mnie i młodszemu domownikowi z racji tego, że lubimy wszystko co słodkie… A co tam u Was dzisiaj #vege ? Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych