• Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne

    Tarta z borówkami i masą budyniową z mascarpone

    Tarta to jedno z moich ulubionych ciast. Po pierwsze bardzo łatwa do wykonania. P drugie, daje szereg możliwości jej podania. Po trzecie świetnie smakuje zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Jeśli szukacie przepisu na ideale ciasto na tartę i idealny krem to ten przepis jest dla Was! Krem budyniowy z mascarpone jest najlepszy na świecie 🙂 Wykorzystuję go nie tylko na tartę, ale też np do rurek lub jako podstawa deseru w kubeczku. Do tego owoce i naprawdę nie potrzeba nic więcej. Dodatek mascarpone do budyniu , nadaje tej masie puszystości. lekkości i zupełnie innego smaku niż standardowa masa budyniowa z masłem. U mnie wersja z budyniem…

  • Chleby i bułki,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Inne

    Jagodzianki – najlepsze!

    Przez wiele lat udoskonalałam przepis na idealne jagodzianki:) bo jak tylko pojawia się sezon na jagody, wypieki i dania z nimi są u nas prawie codziennością 🙂 Jakie jagodzianki lubicie na najbardziej? Moje wymarzone to mega maślane, mięciutkie z dużą ilością jagód i chrupiącej kruszonki oraz delikatną słodyczą lukru:) Jeśli macie podobne upodobania to trafiliście na najlepszy przepis! Jagodzianki z tego przepisu rozpływają się w ustach  i są niezwykle proste w wykonaniu. Ciasto jest delikatne, nie klei się do dłoni i wychodzą z niego mega duże sztuki. Wystarczy tylko napełnić je dużą ilością jagód i sukces gwarantowany:) Najlepsze są na ciepło, ale również na drugi dzień są wyśmienite. Sukces polega…

  • Artykuł

    Hit! Blaszki kwasoodporne od Bakermann

    Zaraz po przygotowaniu blaszki wg instrukcji jako pierwsze upiekłam ciasto drożdżowe….petarda! Ciasto pięknie wypieczone, wyrośnięte, po prostu idealne Producent podkreśla o braku konieczności wykładania foremki pergaminem…początkowo sceptycznie do tego podchodziłam, z dużą obawą. Jednak odważyłam się. Chlebek z brytfanki wyszedł najlepszy na świecie. Niesamowitą wygodę stanowi brak konieczności wykładania blachy czymkolwiek, choć czasami z wygody, aby łatwiej wyjąć ciasto lub uniknąć jego krojenia przez domowników nożem, używam go. Natomiast przy  wypieku chleba foremce smaruję tłuszczem i obsypuję np. płatkami owsianymi, dzięki czemu chlebek ma piękne złociste boki i wyjąć go można bez żadnego problemu. Przeglądając moje wpisy, na pewno zauważyliście, że od kilku miesięcy moim głównym zajęciem jest przygotowywanie tortów.…

  • Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne,  Wielkanoc

    Ciasto BALOWE-krówka

    Ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy masy krówkowej i bitej śmietany. Na każdej imprezie  u nas po prostu być musi 🙂 Idealne na słodki stół z okazji chrzcin, komunii, przyjęć. Ciasto balowe, przeszło u mnie wiele transformacji i wersja, którą Wam dziś przedstawiam wg mnie jest idealna. Świetnie się kroi, warunek- musi być dobrze schłodzone, a najlepiej smakuje nawet po 2 dniach od zrobienia:) To już nie będę go wychwalać więcej tylko po prostu zachęcę Was do jego wykonania i przesłania do mnie fotki, którą uzupełnię galerię 🙂   Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Ciasta i ciasteczka,  Inne

    Tarta z rabarbarem i jabłkami

    Jest i On! Król ciast i deserów wiosennych – RABARBAR Jak co roku, musi być zaliczone ciasto z rabarbarem. Rodzinka nie przepada za ich kwaśnym smakiem, za to ja uwielbiam. Tarta wyszła delikatna i słodka nie tylko dzięki dodaniu cukru trzcinowego, ale też jabłka złagodziły posmak kwaśności no i kruszona też zrobiła swoje :). Fajna opcja i najlepszy przepis na ciasto na tartę. Składniki: Sposób przygotowania: Dodaj do ulubionych

  • Bezglutenowe,  Dipy i pasty,  Śniadania i kolacje

    Pasta z soczewicy i szparagów

    Na śniadanie, na kolację, na imprezę…pasty do kanapek sprawdzą się na każdą okazję. To najszybsza forma zjedzenia czegoś na szybko, a do tego jeszcze mega smacznego. Ze szparagów każdego roku korzystam ile tylko mogę, bo uwielbiam to warzywo. Do tego ich sezon trwa dość krótko, więc potrafię je zajadać kilka razy dziennie:) Pyszna pasta z soczewicy i szparagów zniknęła tak szybko, że musiałam dorobić dla siebie drugą porcję 🙂 Można ją jeść łyżeczką bez pieczywa. Super sprawdzi się również jako dodatek do przekąsek, a także w połączeniu z oliwkami  KONSHURT smakuje świetnie. Do lekkiego zagęszczenia dodałam naturalną marantę trzcinową – polecam jej zakup w sklepie MISIONTEK.PL Ja osobiście zblendowałam ją…

  • Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

    Tort lodowy czekoladowy

    Maj to czas wzmożonej pracy nad tortami:) Śmietanowe, z owocami, czekoladowe, z frużeliną i jakie tylko jeszcze sobie można wymarzyć. Wygląd zewnętrzny to już tylko nasza wyobraźnia. Jest tyle pięknych tortów, że już samym patrzeniem na nie można wywołać u siebie ślinotok 🙂 Bardzo lubię te standardowe rozwiązania, ale jak wiecie eksperymentowanie to moja pasja:) Jak tylko nastanie wiosna, zaraz nachodzi mnie ochota na lody. Najlepsze i najzdrowsze są te, które zrobimy sami w domu. Możemy wtedy dozować dawkę cukru wg. uznania, użyć świeżych owoców, wiejskiej śmietany czy też czekolady z dużą zawartością kakao. Lody czekoladowe darzę szczególną miłością i mogłabym je jeść każdego dnia:) Torcik, który Wam polecam, jest…