Bezglutenowe,  Obiad,  Wielkanoc,  Zupy

Żurek bezglutenowy z białą kiełbasą i jajkiem

To zaczynamy powoli Wielkanocne klimaty:) Żurek na święta musi być. Gotuję go w różnych kombinacjach i gości na naszym stole nie tylko od święta. Jaki jest Wasz ulubiony żurek? Mnie smakuje w każdej postaci. Dzisiaj przedstawiam wersję z ziemniaczkami, kiełbaską i koniecznie z jajkiem. Użyłam żurku bezglutenowego i powiem Wam, że nie widzę różnicy w smaku. Jest tak samo pyszny jak zazwyczaj 🙂

Dzisiaj pierwsza wersja żurku, ale pojawią się też inne, żebyście mieli wybór na święta 🙂

Smacznego!

Składniki:

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 białe kiełbaski oraz kawałek zwykłej ok. 100g
150g wędzonego chudego boczku
3 ziemniaki
1200ml wody
300ml zakwasu na żurek BG
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżeczki majeranku suszonego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy kilka minut do zarumienienia. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy pokrojoną w plastry kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Wlewamy żur, dodajemy majeranek i śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *