Bezglutenowe,  Obiad,  Zupy

Zupa z soczewicy, jarmużu i batatów

6-8 porcji

40 minut

Składniki:

1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 bataty
4 liście zielonego jarmużu
puszka krojonych pomidorów
1,5 litra wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego
1 łyżka: kurkumy, curry, trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy i podsmażany chwilę na oliwie pod koniec dodając pokrojony drobno czosnek. Całość zalewamy wywarem warzywnym lub warzywno-mięsnym i dodajemy soczewicę. Gotujemy ok.10 minut, a następnie dodajemy pokrojone bataty i pomidory z puszki oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok.10-15 minut pod koniec dodając pokrojony jarmuż.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *