Bezglutenowe,  Obiad,  Zupy

Zupa tajska z kurczakiem mocno imbirowa

Jesienny czas nastał, coraz więcej chłodnych, ponurych dni, a wtedy warto rozgrzać się czymś ciepłym i smacznym. Polecam zupę tajską, w moim ulubionym wydaniu czyli z kurczakiem, pełną warzyw i co najważniejsze imbiru – który ma swoje cudowne właściwości o których już nie raz pisałam. Zupa jest zarazem kremowa w smaku, ale też mocno pikantna i wspaniale rozgrzewa.

Najlepsza zupa wychodzi z użyciem rosołu – zbliża się niedziela-czyli dzień rosołu w wielu domach 🙂 zostawcie nieco na zupę tajską i koniecznie wypróbujcie przepis.

6-8 porcji

40 minut

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
2 litry wywaru mięsno-warzywnego
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 papryka
1/2 opakowania mieszanki chińskiej mrożonej
1/2 papryczki chili
2 łyżeczki curry
3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka trawy cytrynowej
sól do smaku ( ok. 2 łyżeczek- zależy czy wywar warzywno-mięsny był już solony )

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę ii podsmażamy na odrobinie oleju w garnku, a następnie dodajemy cebulę i smażymy dalej. Dodajemy imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli, curry i czosnek i ciągle mieszając smażymy jeszcze 2-3 minuty. Całość zalewamy wywarem mięsno-warzywnym i mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy mrożone warzywa i paprykę, gałkę muszkatałową, sól i trawę cytrynową. Do smaku możecie dodać odrobinę cukru kokosowego. Gotujemy na średnim palniku przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć.
Teraz jest czas jeszcze na spróbowanie i dodanie dodatkowej porcji przypraw:) u mnie imbiru i gałki nigdy nie za dużo:) więc dodałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *