Bezglutenowe,  Obiad,  Zupy

Zupa krem z groszku z ziołowymi grzankami

   Zupy na obiad to coś co kocham! Są pyszne, rozgrzewają, zapełniają głodne brzuszki, a przede wszystkim szybko można je zrobić. Szczególnie jak w sobotę nie wiadomo co pierwsze robić, bo chciałoby się nadrobić wszystkie zaległości 🙂

Zupy krem to też fajna alternatywa na przemycenie wielu warzyw, które nie koniecznie smakują niektórym “niejadkom”. Wystarczy odpowiednio przyprawić, a zupa w mig zniknie z talerza. U nas groszek lubiany jest przez całą rodzinę, więc posiłek w jego roli głównej okazał się rozkoszą dla naszych kubków smakowych. Za sprawą dodanego serka mascarpone stał się niezwykle delikatny i aksamitny. Ważne jest jednak bardzo dokładne zmiksowanie warzyw najlepiej przy pomocy blendera. Świetnym dodatkiem są chrupiące grzanki ziołowe. Możecie wykorzystać do ich wykonania ulubiony chleb i nie koniecznie musi on być pierwszej świeżości. Nawet lepiej jeśli ma 2-3 dni. Jeszcze na koniec dodałam odrobinę oliwy z oliwek oraz natkę pietruszki i sobotni obiad gotowy!

Polecam.

 

6-8 porcji

ok. 1 godziny

Składniki:

2 opakowania groszku mrożonego (800g)
1,5 litra wywaru warzywnego ( 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka liści lubczyku, mały seler, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, kilka ziarenek pieprzu )
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
1 łyżeczka trawy cytrynowej
sól i pieprz do smaku
odrobina zmielonego lub drobno posiekanego chilli

2 kromki chleba
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Wywar warzywny najlepiej ugotować wcześniej ( w ok. 1,75 litr lekko osolonej wody ugotować warzywa na wolnym ogniu, a następnie wyjąć je ). Jeśli wywaru będzie mniej, należy dolać wody, aby było 1,5 litra.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym do złotego koloru, dodając pod koniec pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy całość do wywaru, wsypujemy groszek i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie bardzo dokładnie miksujemy przy pomocy blendera dodając mascarpone. Ponownie zupę gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby zgęstniała. Następnie dodajemy trawę cytrynową, sól, pieprz i chili do smaku.

Kromki chleba kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki i polewamy oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Smażymy na patelni na małym ogniu ciągle pilnując, aby się nie przypaliły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *