Bezglutenowe,  Obiad,  Zupy

Zupa cytrynowa z ryżem

Lunch dnia – zupa cytrynowa z ryżem i aromatycznymi skórkami pomarańczy od Bakalland. To jest to! Jedliście już? Jeśli nie, podaję Wam idealny przepis. Zupa jest jednocześnie orzeźwiająca i rozgrzewająca. Bardzo pozytywnie zaskoczyłam moich “testerów”, aż poprosili o dokładkę 🙂

Nie zapominajcie używać dobrej jakości produktów- w końcu gotujemy dla naszych najbliższych:)

U mnie niezmiennie cebulka podsmażona na maśle Hej! OSM Radomsko i zabielona odrobiną śmietany Ale!

4-6 porcji

40 minut

Składniki:

1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego
1 pokrojoną w kostkę pokrojoną marchewka
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 żółtka
1-2 łyżki miodu
1-1,5 cytryny, samego soku
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka skórek pomarańczy

Ugotowany ryż.

Sposób przygotowania:

Rosół lub wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz kurkumę i trawę cytrynową i podsmażoną na maśle cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Wyłączamy i do wrzątku dodajemy ubite żółtka z dodana do nich śmietaną ( należy do żółtek dodawać wrzący rosół i mieszać aby nie zdarzył się, a następnie wlać do wywaru). Nie gotujemy już. Dodajemy sok z cytryny oraz miód ( dodawanie stopniowo, aby znaleźć swój smak . Zupa ma być kwaskowa, ale na tyle, żeby Wam smakowała .
Podajemy z ugotowanym ryżem, pokrojoną marchewką i skórkami pomarańczy od @bakalland
Które dodają delikatnego słodkiego posmaku i pięknego zapachu;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *