Moją klątwę Zebry, każdy chyba zna 🙂 Trwała chyba 10 lat 🙂 no za każdym razem wychodził zakalec…a TU Tadam…Zeberka z Białek jaj od FARMA JAJ i Zebra wyszła wyśmienita. Na samych białkach, z polewą czekoladową i kroplami czekolady od DELECTA.
Pięknie się prezentuje, prawda? Jestem przedumna z siebie, że wreszcie mogę zjeść pyszną zebrę do pysznej kawusi 🙂
tortownica ok.18-20 cm
ok. 1,5 godziny
Składniki:
6 białek czyli ok. 200g płynnego białka jaj
szczypta soli
80 g cukru
150 g mąki (oraz dodatkowo 1,5 łyżki do białej masy)
2 łyżki gorzkiego kakao
100g oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Białka należy ubić na sztywno mikserem z odrobiną soli i dodawać pod koniec powoli cukier ciągle miksując na wolniejszych obrotach do momentu kiedy cukier się rozpuści.
Mąkę i olej dodajemy powoli mieszając już tylko delikatnie łyżką.
Ciasto dzielimy na pół.
Do jednej części dodajemy 1, 5 łyżki mąki, a do drugiej kakao i dobrze mieszamy.
Na środek tortownicy ( wyłożonej pergaminem ) wykładamy na przemian po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta aż do skończenia obu mas.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-50 min, do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto polałam polewą czekoladową.

