Bezglutenowe,  Drugie danie,  Imprezowe,  Obiad

Zapiekanka ziemniaczana z chipsami Schar

Poszukiwania inspiracji ciąg dalszy:) Danie powstało zupełnie niespodziewanie, dosłownie z tego co znalazłam w kuchni i lodówce:) Były chipsy CURVIES Schar, więc trzeba było je wykorzystać.

Zapiekanka ziemniaczana, z mięskiem mielonym, pomidorami i chipsami. Super sprawa. Chipsy fajnie chrupały przy gryzieniu i zapiekanka zniknęła w mig:) jak to się mówi:)

Polecam wypróbować przepis nie tylko na obiad dla domowników, ale również podczas imprez czy spotkań z przyjaciółki świetnie się sprawdzi jako ciepły posiłek:)

4 porcje

ok. 1 godziny

Składniki:

500g chudego mięsa mielonego (u mnie z indyka)
2 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
6 dużych ziemniaków
1 duży pomidor
200g startego żółtego sera
1 por
chipsy paprykowe
pęczek pokrojonego koperku
sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, rozdrabniając przy tym mięso. Dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz i dobrze mieszamy.
pora kroimy w cienkie krążki.
Ziemniaki obieramy, kroimy cienko-jak na chipsy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut.
Następnie odcedzamy i układamy na dno naczynia żaroodpornego.
Na ziemniaki układamy pokrojonego pora, następnie mięso.
Posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po 10 minutach wyjmujemy, układamy chipsy, pomidory, posypujemy bazylią i ponownie wkładamy jeszcze na 10 minut, zmniejszając temperaturę do 170 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *