Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Wegetariański sos z ciecierzycą do makaronu

Mogę śmiało powiedzieć, że jestem mistrzynią szybkich dań 🙂  Szczególnie jak wszyscy w domu są głodni.

Ciecierzycę mogłabym jeść tak po prostu, z puszki, łyżką. Ta od KONSHURT jest wyjątkowo smaczna i wygodna do użycia. Jednak dobra jakość robi swoje.

Sos przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wcale nie potrzeba mięsa, żeby smacznie i zdrowo zjeść. Doprawiłam go dość ostro i polecam, żebyście ilość przypraw sami ustalili pod Wasze kubki smakowe:)

Smacznego!

4 porcje

ok. 45 minut

Składniki:

330g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 czerwone papryki
1 puszka ciecierzycy

sól, pieprz, chili do smaku
natka pietruszki
ulubiony ugotowany makaron

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony czosnek.
Następnie wlewamy przecier, pomidory i dusimy ok 10-15 minut.
Dodajemy odsączoną ciecierzycę, przyprawy, czosnek niedźwiedzi i jeszcze gotujemy 5-7 minut, mieszając, do odparowania i zgęstnienia sosu.
Podajemy z makaronem i dużą ilością pokrojonej natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *