Mogę śmiało powiedzieć, że jestem mistrzynią szybkich dań 🙂 Szczególnie jak wszyscy w domu są głodni.
Ciecierzycę mogłabym jeść tak po prostu, z puszki, łyżką. Ta od KONSHURT jest wyjątkowo smaczna i wygodna do użycia. Jednak dobra jakość robi swoje.
Sos przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wcale nie potrzeba mięsa, żeby smacznie i zdrowo zjeść. Doprawiłam go dość ostro i polecam, żebyście ilość przypraw sami ustalili pod Wasze kubki smakowe:)
Smacznego!

4 porcje
ok. 45 minut
Składniki:
330g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 czerwone papryki
1 puszka ciecierzycy
sól, pieprz, chili do smaku
natka pietruszki
ulubiony ugotowany makaron

Sposób przygotowania:
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony czosnek.
Następnie wlewamy przecier, pomidory i dusimy ok 10-15 minut.
Dodajemy odsączoną ciecierzycę, przyprawy, czosnek niedźwiedzi i jeszcze gotujemy 5-7 minut, mieszając, do odparowania i zgęstnienia sosu.
Podajemy z makaronem i dużą ilością pokrojonej natki pietruszki.
