Drugie danie,  Obiad

Warzywa z przyprawą orientalną i ryba w cieście francuskim

Wydawałoby się, że dość niestandardowe połączenie, a jednak wyszło przepyszne 🙂

Przedstawiam Wam świetny pomysł na obiad Warzywa z przyprawą orientalną od ATELIERSMAKU, a do tego rybka w cieście francuskim. Jedliście już taką wersję? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie. Rybka w środku jest mięciutka, soczysta z masełkiem DOBRE OSM RADOMSKO, a ciasto francuskie nadaje jej chrupkości. Dziś użyłam 2 rodzajów, dla mnie BG, a dla domowników HENGLEIN.

Warzywa-to jest prawdziwa rozkosz. Uwielbiam ich wersję na ostro, a bezglutenowa i wegańska przyprawa orientalna od ATELIERSMAKU jest moim najnowszym odkryciem. Idealne proporcje moich ulubionych przypraw w tym imbiru, kurkumy, kminu, cynamonu, chili…niepowtarzalny zapach i smak! Przyprawę możecie zakupić u Joli i Mirka tutaj. Polecam!

4 porcje

ok. 1 godziny

Składniki:

500g mieszanki warzywnej mrożonej ( tak naprawdę dowolnej )
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka przyprawy orientalnej od ATELIERSMAKU
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chili

2 duże filety rybne ( dowolne )
sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy
kilka kropli cytryny na każdy filet
2 łyżeczki masła
1 opakowanie ciasta francuskiego BG

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podsmażamy na oliwie pokrojona w pióra cebulę, dodajemy czosnek, wrzucamy mrożone warzywa i mieszamy, aż się rozmrożą. Wtedy dorzucamy pokrojone w paski papryki i dusimy przez ok 10 minut. Dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze łączymy z warzywami. Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat, ponownie mieszamy. Należy spróbować i dodać ewentualnie soli lub przypraw wg. uznania. Warzywa powinny być dość ostre.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180stopni.
Filety rybne solimy z obu stron, posypujemy pieprzem i pieprzem ziołowym oraz skrapiamy cytryną ( nie dużo ). Kroimy każdy filet na pół.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 części. Na każdej układamy rybę, kładziemy po 1/2 łyżeczki masła i zawijamy w ciasto. Układamy na blachę i pieczemy przez 15-20 minut.

Warzywa podajemy na ciepło z rybą w cieście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *