Bezglutenowe,  Drugie danie,  Imprezowe,  Obiad,  Śniadania i kolacje,  Wielkanoc

Tarta ze szpinakiem i jajkami przepiórczymi

Taka tarta dobra jest na każdą okazję. Tematyczna, z jajkami przepiórczymi od przepiorki.eu w sam raz na Wielkanocny stół. Powiem tak, zdążyłam spróbować tylko mały kawałeczek, bo niewidzialne ręce zabrały wszystko i pożarły 🙂 co oznacza, że była smakowita. Dobrze, że za kilka dni Święta to upiekę kolejną 🙂

Na spód tarty możecie wykorzystać przepis poniżej, albo skorzystać z gotowego ciasta HENGLEIN ( niestety nie jest BG ), którym jestem zachwycona, super sprawa na szybkie danie.

Taka tarta smakuje tak naprawdę ze wszystkim, ale jajka przepiórcze w połączeniu ze szpinakiem podsmażonym na masełku OSM RADOMSKO z pieprzem INTERJAREK i gałką muszkatałową – smakuje obłędne! Sami spróbujcie i oceńcie:)

ok. 50 minut

Składniki:

Farsz:

9 jajek przepiórczych + 4 na wierzch(te gotujemy na twardo)
80g świeżego szpinaku
200ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
duża szczypta gałki muszkatałowej
szczypta chili

Spód:

1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mieszanki BG np. Schar Universal
duża szczypta soli
5-6 łyżek zimnej wody
100g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wyrabiamy dokładnie ( najlepiej przy pomocy robota kuchennego w odpowiednią końcówką), zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Ciasto na tarte wykładamy do formy, dziurkujemy widelcem i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Na ciasto wykładamy farsz:
na maśle podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę i pokrojony czosnek, następnie dodać szpinak i chwilę podsmażyć; 9 jajek roztrzepać ze śmietana i wlać do przestudzonego szpinaku z cebulą. Całość wylać na ciasto, wstawić do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. Po ok. 10 minutach położyć na tarte przekrojone na pół ugotowane na twardo jajka przepiórcze i piec dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *