Ciasta i ciasteczka,  Inne

Tarta z rabarbarem i jabłkami

Jest i On! Król ciast i deserów wiosennych – RABARBAR

Jak co roku, musi być zaliczone ciasto z rabarbarem. Rodzinka nie przepada za ich kwaśnym smakiem, za to ja uwielbiam. Tarta wyszła delikatna i słodka nie tylko dzięki dodaniu cukru trzcinowego, ale też jabłka złagodziły posmak kwaśności no i kruszona też zrobiła swoje :). Fajna opcja i najlepszy przepis na ciasto na tartę.

tortownica ok. 24cm

ok. 1 godziny

Składniki:

150g mąki
75g masła chłodnego pokrojonego na kawałki
szczypta soli
5 łyżek wody

2 jabłka
350g rabarbaru
cukier trzcinowy 3-4 łyżki
cynamon

Kruszonka: 2 łyżeczki cukru waniliowego, 15g mąki, 8g cukru, 15g masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.
Ciasto wykładamy na blat i należy je rozwałkować na wielkość tortownicy.
Tortownicę wykładamy ciastem, spód dziurkujemy widelcem.
Jabłko obieramy ze skórki i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę.
Owoce układamy na cieście, posypujemy cukrem trzcinowym, cynamonem do smaku oraz kruszonką.
Pieczemy w 200 stopniach 30-35 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, można jeszcze posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *