Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka

Szybki piernik

Szybki piernik, to jeden z moich ulubionych przepisów, szczególnie jak zbliżają się niezapowiedziani goście 🙂

Ciasto wychodzi zawsze i każdemu, wystarczy wszystkie składniki na raz umieścić w misce i zmiksować. Tak naprawdę sami możecie zdecydować o ilości kakao i dodać jeszcze jedną łyżkę. Ja tym razem dodałam białko konopne od HEMPKING i okazało się, że ciacho wyszło pyszne.

Po upieczeniu można pięknie udekorować każdy z kawałków, żeby dodatkowo kusiły wszystkich do zjedzenia. Świetnie sprawdzą się tu posypki od DELECTA.

mała blaszka

ok. 1 godziny

Składniki:

200g mąki ( BG uniwersalnej lub pszennej )
120g ksylitolu lub cukru
250ml mleka roślinnego
3 jajka
100ml oleju z pestek winogron
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka białka konopnego kakaowego
1 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

cukier puder, dżem, polewa czekoladowa - opcjonalnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie wyrabiamy ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia się składników.
Masę wlewamy do foremki i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut ( do suchego patyczka ).

Szybki piernik dekorujemy wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *