Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Szybka karpatka z ciasta francuskiego

Na pewno nie raz mieliście sytuację, kiedy wpadają niezapowiedziani goście i macie mało czasu na przygotowanie czegokolwiek czym moglibyście ich poczęstować. Karpatka znana jest na pewno wszystkim, ulubione ciasto w moim dzieciństwie. Pamiętam jak wyjadałam krem mojej mamie, zanim zdążyła nałożyć na ciasto:) Był pyszny i taki kremowy…

Staram się mieć w lodówce zawsze chociaż jedno opakowanie ciasta francuskiego, bo z niego można na szybko wyczarować coś dobrego. Jeśli robicie zawsze standardową karpatkę, czas najwyższy wypróbować   karpatkę z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie najlepiej w rozmiarze XXL lub 2 małe.

Polecam do jej wykonania krem według mojej najlepszej receptury z prawdziwym masłem. Ciasto wychodzi chrupiące, ma aksamitny waniliowy krem i jest  znakomite do niedzielnej kawki 🙂 Jeśli więc macie akurat w lodówce ciasto francuskie, zróbcie z niego ciacho i kremem karpatkowym i poczujcie tyle radości co ja!

12-14 porcji

ok.1 godziny + kilka godzin chłodzenia

Składniki:

1 ciasto francuskie XXL

Krem do karpatki:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
80g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
200g miękkiego masła

Cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

2 szklanki mleka gotujemy dodając cukier, a następnie wymieszaną w 1 szklance mleka mąki i, żółtka i cukier waniliowy. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki i chwilę jeszcze gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie uciekamy z masłem mikserem.
Ciasto francuskie XXL kroimy na pół i każda część pieczemy 20 min w 170 stopniach. Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy przez 5 minut, następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze 10 minut. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Jedna część ciasta smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem. Dobrze jest odstawić ciasto na kilka godzin. Posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *