Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Szparagi z makaronem w sosie śmietanowo – jajecznym

Kochani, szparagi są już w sklepach i na straganach warzywnych! Spieszmy się z nich korzystać bo szybko kończą swój sezon :)…a najlepsze te nasze-Polskie.

Lubię zarówno te białe jak i zielone, więc bez różnicy jak dla mnie, które używam do przygotowania dań. Dzisiaj pomysł na szybki, zdrowy obiad, wystarczy, że kupicie szparagi, dowolny makaron i szynkę parmeńską, a ser, śmietana i jajka na pewno znajdą się w lodówce.

Uwaga! Danie wychodzi tak pyszne, że w moim przypadku, robię go z podwójnej porcji:)

Ważna jest też jakość oliwy, której używamy do przygotowania dań. Ja polecam OLIO DI SANSA od KONSHURT.

4 porcje

40 minut

Składniki:

dowolny, BG ugotowany makaron spaghetti
250g szparagów
paczka szynki parmeńskiej
2 żółtka
200ml śmietany 30%
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo zmielonego
Szczypta chilli
Startą żółta mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Górna część szparagów należy odkroić. Dolną również odkrawamy i wyrzucamy, a resztę kroimy i plastry. Szparagi wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 2 minuty i wyjmujemy na talerz.
Szynkę prowansalską kroimy w plastry, podsmażamy na ołowie z oliwek, dorzucamy ugotowanych makaron, szparagi i podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy śmietanę rozmieszaną z żółtkami, solą i pieprzem.
Mieszamy jeszcze przez chwilę. Makaron podajemy ze startą mozzarellą i polany oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *