Bezglutenowe,  Deser,  Drugie danie,  Obiad,  Śniadania i kolacje

Syrniki bezglutenowe- placuszki z serem białym

Syrniki-placuszki Rosyjskiego pochodzenia, podbiją serca każdego niejadka. Są niezwykle proste w wykonaniu, a główny składnik to twaróg – ja używam półtłustego od OSM Radomsko

Odrobina mąki, coś słodkiego i są gotowe do smażenia. Wychodzą niezwykle delikatne i najlepiej smakują podane z konfiturą brzoskwiniową – najlepsza od MK Konshurt

Każde dziecko pokocha te placuszki. Są bardzo syte, nadają się zarówno na śniadanie, kolację, deser czy słodkie drugie danie.

4 duże sztuki

20 minut

Składniki:

250g twarogu
1 jajko
3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki konfitury z brzoskwini
jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgniatamy widelcem z cynamonem, miodem i dodajemy mąkę i jajko. Formujemy kulki, spłaszczamy je ręką. Delikatnie oprószamy z obu stron mąką i smażymy z obu stron na wolnym ogniu – z każdej po 3-4 minuty.
Syrniki podajemy z jogurtem naturalnym oraz konfiturą brzoskwiniową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *