Produkty z WIELUNIA maja prosty skład , a ich bazą jest prawdziwa śmietanka z mleka. Nie dodają do nich zagęstników, wypełniaczy ani konserwantów. Wszystkie produkty są w 100% naturalne i zawierają wszystko to, co najlepsze w mleku. Zresztą to czuć w smaku 🙂
W przepisie jest zblendowana żurawina suszona. Ja akurat miałam jeszcze słoiczek żurawiny ze przygotowanej przez moją Mamę na zimę, więc ją wykorzystałam do sernika:)
tortownica ok. 20 cm średnicy
ok. 1,5h

Składniki:
Masa serowa:
750g sera @wielun.mojulubiony
80g śmietany 30%
3 jajka
1 białko
80g ksylitolu lub cukru
80100g żurawiny( suszonej, dobrze zblendowanej ) plus 2 łyżki na udekorowanie wierzchu
40g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią od @delektujemy
Spód:
100g mąki pszennej lub BG
60g ksylitolu lub cukru
75g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
Polewa z białej czekolady:
75g białej czekolady
40g śmietany 30%
3/3 łyżeczki żelatyny+1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:
Składniki na spód dobrze miksujemy i wykładamy spód tortownicy o średnicy ok. 20cm.
Ugniatamy.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Składniki na masę serowa miksujemy ze sobą, krótko i na niskich obrotach. Wylewamy na upieczony spód i pieczemy 60minut w 160 stopniach. Najlepiej wstawiając na dno naczynie z wodą.
Po wyłączeniu piekarnika, zostawimy sernik jeszcze na 15 min, a następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy po kolejnych 15 minutach.
Po wystygnięciu polewamy polewą:
białą czekoladą rozpuszczamy w rondelku razem z odrobiną śmietany 30%.
Jak będzie mocno ciepła, dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę w wodzie podgrzaną 5 sek w mikrofalówce i dobrze mieszamy.
Posypujemy żurawiną.
