Bez kategorii,  Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Wielkanoc

Sernik z wiśniami na ciemnym spodzie

Do niedzielnej kawy ciasto musi być 🙂

Strasznie leniwa ta niedziela. Przez chwilę nawet miałam ochotę zostać cały dzień w łóżku przez TV…ale szkoda dnia i czasu 🙂 Kawa z porcją sernika postawiła mnie na nogi i tworzę już od rana dla Was same smakołyki:) Poza tym moje głodomory nie pozwoliły by mi na to, żeby w niedzielę obiadu nie było. Dla nich WSZYSTKO! Kocham ich całym moim serduchem:)

Wracając do sernika:) Fajna wersja na ciemnym spodzie z dużą ilością gorzkiego kakao. Często ten sernik gości na naszym stole również od Święta i cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli nie lubicie owoców w serniku, możecie pominąć wiśnie, ale szczerze doradzam spróbować, bo świetnie komponują się z serem. Pamiętajcie, żeby kilka godzin przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

 

Smacznego! I miłej niedzieli Kochani!

 

blacha 25x35cm

ok.2 godzin

Składniki:

Masa serowa:
1kg sera ( gotowej masy sernikowej bez cukru)
150g cukru
2 Łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
1/2 szklanki wiśni ( z kompotu lub rozmrożonych lub ze słoika )
2 czubate łyżki budyniu waniliowego
180g miękkiego masła
Ciasto na spód i wierzch:
350g mieszanki BG do ciast ( lub pszennej )
180g masła miękkiego
100g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 18%
1jajko
2 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wszystkie należy ze sobą dokładnie połączyć. Najlepiej przy pomocy robota kuchennego, miksując po kolei: masło z cukrem, dodajemy jajko, śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wyjmujemy ciasto, zagniatymy w kulkę, owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na 1,5-2 godzin.
Masa serowa: biała ubić i odstawić. Do miski robota kuchennego wkładamy jajka, cukier, cukier waniliowy i ubijamy przez 2-3 minuty. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce masła, a następnie sera nadal mieszając oraz budyń. Na koniec do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 3/4 ciasta wykładamy na spód blachy, na to masa serowa, układamy wiśnie i posypujemy 1/3 ciasta. Pieczemy 60-70 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Zostawiamy sernik jeszcze min 45 min w piekarniku uchylając po 15 minutach lekko drzwiczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *