Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka

Sernik z rosą na bezglutenowym spodzie

Jeśli szukacie przepisu na idealny sernik z rosą, to właśnie na taki trafiliście. Ten przepis mam od wielu tak, pochodzi z moich zapisek od znajomych z kolorowego zeszytu z przepisami:) Sernik z rosą ma to do siebie, że można go jeść i jeść, nie jest w cale ciężki, nie jest za słodki, jest idealny! Rosa naprawdę się pojawia, jeśli postąpicie zgodnie z przepisem krok po kroku 🙂

Zawsze pojawia się na Świątecznym stole u nas. W przepisie spód jest z mieszanki BG Schar Universal.

Masa serowa z twarogu sernikowego OSM Radomsko sprawdza się najlepiej. Ser należy wyjąć na kilka godzin przez pieczeniem, aby miał temperaturę pokojową. Podkręciłam smak cukrem o smaku kokosu od Delecta – wyszło super!

 

ok.20 kawałków

ok.1,5 godziny

Składniki:

Ciasto:

250g mąki BG - u mnie Schar Universal ( lub pszennej )
100ml śmietany 18%
1/3 kostki rozpuszczonego masła
1/3 szklanka cukru
1 jajko+2 żółtka( 2 białka zostawiamy do piany )
1 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1kg twarogu mielonego sernikowego
2 jajka
4 żółtka ( 4 białka zostawiamy do piany)
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier kokosowy
2 budynie waniliowe bez cukru
2 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy. Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie, dosypcie trochę więcej mąki. Wykładamy ciasto na prostokątną formę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy.
W tym czasie przygotować należy masę: do sera dodajemy cukier, cukier kokosowy i wyrabiamy dokładnie robotem na wolnych obrotach dodając po kolei jajka i żółtka. Następnie wlewamy mleko z rozmieszanym w nim budyniem i olej i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok. 55 minut, a po tym czasie wyjmujemy i układamy równomiernie ubitą pianę z pozostałych białek z 3/4 szklanki cukru. Piekarnik przestawiamy na 150stopni i pieczemy równe 15 minut. Wyłączamy i otwieramy drzwiczki, a po 5 minutach wyjmujemy sernik z piekarnika.
Rosa wychodzi po ok 20 minutach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *