Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Wielkanoc

Sernik z miętą

Jeśli szukacie nowych smaków sernika bo uwielbiacie go tak jak ja…to to jest strzał w 10-tkę! Sernik z miętą jest ostatnim hitem i pokochała go cała moja rodzina i znajomi.

Delikatny, mięciutki, z wyczuwalnym aromatem mięty od BAZIÓŁKA. Idealnie sprawdzi się na Świąteczne stoły, imprezy urodzinowe, imieninowe czy też po prostu do kawusi 🙂

Smacznego 🙂

tortownica ok. 20 cm średnicy

ok. 1,5 godziny

Składniki:

Czekoladowy spód:
60g masła
80g kakao gorzkiego
8-g cukru lub ksylitolu
60g mąko BG universalnej lub pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40ml mleka roślinnego
1 jajko

Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego
80g ksylitolu lub cukru
180g śmietany 36%
200g mascarpone
4 jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
liście mięty - co najmniej 20-25g
można dodać kilka kropli naturalnego zielonego barwnika

Sposób przygotowania:

Spód:
Masło roztopić.
Do miski z resztą składników wlewamy masło i dokładnie miksujemy.
Ciastem wykładamy spód tortownicy wyłożony pergaminem.
Pieczemy ok. 15 minut w 165 stopniach.

Masa serowa:
Liście mięty dokładnie blendujemy z cukrem.
Do dużej misy wkładamy pozostałe składniki, dodajemy cukier z miętą i dokładnie mieszamy na wolnych obrotach.Nie za długo – do połączenia się składników.
Masę wylewamy na czekoladowy spód. Pieczemy ok. 1h 15 min na drugim od dołu poziomie z naczyniem z wodą umieszczonym na dnie piekarnika.
Sernik zostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku delikatnie uchylając drzwiczki, aby nie opadł.
Można udekorować polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *