Ten sernik na Świątecznym stole będzie prezentował się cudownie! Nie tylko wyglądem zachwyca, ale również smakiem.
Jak wiadomo, podstawą dobrego sernika, jest ser, którego użyjemy. Polecam ser z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Jest idealny do takich wypieków i nie musicie się martwić, że sernik się nie uda. Ten sernik, udaje się zawsze!
Jest pyszny, delikatny, rozpływa się w ustach i ma mega chrupiący, lekko kokosowy spód.
Ja już nie mogę doczekać się Świąt :), a Wy?
Jak jest Wasz ulubiony sernik?
Przesyłajcie fotki Waszych wypieków, a ja umieszczę je w galerii na blogu 🙂

tortownica ok. 22 cm średnicy
ok. 1,5 godziny
Składniki:
Na spód:
70g mąki kokosowej
200g ciastek maślanych/herbatników
100g masła roztopionego
Masa serowa:
4 tabliczki białej czekolady
600 g twarogu na sernik z wiaderka MÓJ ULUBIONY Wieluń
4 duże jajka
300ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
kilka kropli olejku kokosowego

Sposób przygotowania:
Ciasteczka maślane lub herbatniki zblendować.
Dodajemy mąkę kokosową oraz roztopione masło i mieszamy.
Wykładamy ciasteczkami spód tortownicy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Ser, jajka, śmietanę – miksujemy na wolnych obrotach miksera i wlewamy stopniowo lekko ciepłą czekoladę.
Dolewamy śmietanę, kilka kropli olejku kokosowego, skórkę pomarańczową i mieszamy już łyżką.
Masę wykładamy na spód z ciasteczek.
Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut z wstawionym na dno naczyniem żaroodpornym z wodą.
Wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze przez 10 minut. Delikatnie otwieramy i nie wyjmujemy jeszcze przez półgodziny, uważając, żeby nie opadł.
Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Wierzch posypać można dodatkową białą czekoladą i układamy wiśnie.

