Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Ten sernik na Świątecznym stole będzie prezentował się cudownie! Nie tylko wyglądem zachwyca, ale również smakiem.

Jak wiadomo, podstawą dobrego sernika, jest ser, którego użyjemy. Polecam ser z wiaderka Wieluń Mój Ulubiony. Jest idealny do takich wypieków i nie musicie się martwić, że sernik się nie uda. Ten sernik, udaje się zawsze!

Jest pyszny, delikatny, rozpływa się w ustach i ma mega chrupiący, lekko kokosowy spód.

Ja już nie mogę doczekać się Świąt :), a Wy?

Jak jest Wasz ulubiony sernik?

Przesyłajcie fotki Waszych wypieków, a ja umieszczę je w galerii na blogu 🙂

tortownica ok. 22 cm średnicy

ok. 1,5 godziny

Składniki:

Na spód:

70g mąki kokosowej
200g ciastek maślanych/herbatników
100g masła roztopionego

Masa serowa:

4 tabliczki białej czekolady
600 g twarogu na sernik z wiaderka MÓJ ULUBIONY Wieluń
4 duże jajka
300ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
kilka kropli olejku kokosowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane lub herbatniki zblendować.
Dodajemy mąkę kokosową oraz roztopione masło i mieszamy.
Wykładamy ciasteczkami spód tortownicy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Ser, jajka, śmietanę – miksujemy na wolnych obrotach miksera i wlewamy stopniowo lekko ciepłą czekoladę.
Dolewamy śmietanę, kilka kropli olejku kokosowego, skórkę pomarańczową i mieszamy już łyżką.
Masę wykładamy na spód z ciasteczek.

Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut z wstawionym na dno naczyniem żaroodpornym z wodą.
Wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze przez 10 minut. Delikatnie otwieramy i nie wyjmujemy jeszcze przez półgodziny, uważając, żeby nie opadł.
Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.

Wierzch posypać można dodatkową białą czekoladą i układamy wiśnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *