Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka

Sernik truskawkowy z serków homogenizowanych i malinami

Czasami jak mam ochotę na coś słodkiego, a nie koniecznie mam wszystkie potrzebne składniki, ponosi mnie fantazja, wyjmuję wszystko co mam i kombinuję :)….i czasami wychodzi coś niesamowicie pysznego – jak ten właśnie sernik truskawkowy z serkami  Hej!

Takiego smaku sernika jeszcze nie znacie:) Sernik wyszedł puszysty, idealny jak dla mnie – nie dodałam w ogóle cukru. Jeśli szukacie jakiś nowych smaków, innej odsłony sernika – to ten przepis jest wart wypróbowania 🙂

Smacznego!

ok. 10-12 porcji

2 godziny

Składniki:

2 serki homogenizowane truskawkowe
250g mascarpone
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku
2 jajka
maliny lub inne owoce

Spód zrobiłam z herbatników:
100g BG herbatników ( lub innych )
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
70g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Białka należy ubić osobno.

Pozostałe składniki masy serowej łączymy ze sobą i dobrze mieszamy na wolnych obrotach w robocie kuchennym, a następnie delikatnie łączymy z ubitą pianą.
Nie użyłam cukru, bo dzięki serkom truskawkowym dla mnie sernik był słodki, ale możecie dodać 1/3-1/2 szklanki cukru pudru.
Dno tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm wykładamy herbatnikami ( herbatniki kruszymy blenderem, dodajemy kakao i masło roztopione dobrze mieszając) wylewamy masę serową, a na wierzch układamy owoce ( zostawcie kilka do dekoracji po upieczeniu ). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 80 minut ( ja piekłam na wysokości 1 poniżej środka, aby uniknąć przypalenia wierzchu ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *