Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe

Sernik Tiramisu na spodzie czekoladowym z herbatnikami Schar

Jestem, jestem i wcale nie zapomniałam, że dziś #slodkozladyhashii na IG 🙂
Kończyłam to cudeńko i fotki dla Was pstrykałam. Podoba się ?
Fotki rzecz względna, ale ten SERNIK TIRAMISU jest obłędny!
Na naszym Wigilijnym stole na pewno się znajdzie, a Wam gorąco polecam!
Spód z ciasteczek  Schar Petit Beurre z dodatkiem naturalnego czekoladowego aromatu od Delecta, a masa serowa z Wieluń -mój ulubiony. To wszystko nie udaliby się bez najlepszej blaszki na świecie od BAKERMANN.
 
Koniecznie obejrzyjcie zdjęcia poniżej,a zobaczcie sernik w całej okazałości 🙂

tortownica ok. 24cm

ok. 1 godziny+chłodzenie

Składniki:

Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
3 jajka
250ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
1 budyń waniliowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody

Spód:
200g ciasteczek kruchych/ herbatników
90-100g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao gorzkiego
Kilka kropli aromatu czekoladowego

Wierzch:
Paczka biszkoptów podłużnych
1 filiżanka kawy (ja nie słodziłam, ale możecie lekko osłodzić )

400ml śmietany kremówki
250g mascarpone
Opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, ja nie dawałam
Kakao gorzkie do posypania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki masy serowej mieszamy ze sobą dokładnie i nie długo, żeby sernik nie rósł za bardzo i nie pękał.
Tylko do połączenia się składników

Ciasteczka blendujemy, mieszamy z rozpuszczonym masłem, kakao i olejkiem.
Wykładamy dno tortownicy i odkładamy na 20 min do lodówki.

Masę serowa wykładamy na dno z ciasteczek i pieczemy sernik ok. 80 minut w 170 stopniach z ustawionym na dnie naczyniem z wodą.
Jeśli podczas pieczenia sernik zacząłby pękać zmniejszamy temperaturę do 165 stopni.
Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika.
Lekko uchylamy drzwiczki piekarnika po 15 minutach. Sernik musi wystygnąć i wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Śmietanę ubijamy z mascarpone. Wykładamy cienką warstwę na sernik, a na to namoczona w kawie biszkopty.
Przykrywamy śmietaną i ponownie chłodzimy najlepiej cała noc. Możecie zostawić kilka łyżek śmietany i udekorować wierzch szprycą w dowolny wzorek.
Wierzch posypujemy gorzkim kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *