Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Wielkanoc

Sernik kajmakowy o smaku tiramisu na czekoladowym kruchym spodzie

Słuchajcie, ten sernik to hit hitów! Nie potrafię Wam przekazać jego smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Po prostu prawdziwa rozkosz dla naszych kubków smakowych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smakołyku zapraszam po przepis. Spód jest czekoladowy BG z dodatkiem masła OSM RADOMSKO, a kajmak koniecznie zakupcie od BAKALLAND o smaku tiramisu-jest najlepszy:)

tortownica ok. 18 cm

Składniki:

Spód:
1 szklanka mąki BG(mieszanki)
pół kostki masła
1 łyżka gorzkiego kakao
2 żółtka
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
400g twarogu sernikowego nie słodzonego
3/4 puszki masy kajmakowej o smaku tiramisu
40g masła miękkiego
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:
1/4 puszki masy kajmakowej o smaku tiramisu
10g mleka
szczypta soli
orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim foremkę tortownicy wyłożoną na spodzie papierem pergaminowym.
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, a następnie studzimy.

Masło miksujemy, dodajemy jajka jedno po drugim oraz po łyżce masy serowej – dobrze miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i cukier waniliowy. Masa musi stać się puszysta. Wylewamy ja na spód ciasta i ponownie pieczemy na drugim od dołu poziomie w piekarniku w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez 70 minut. Jeśli zauważycie, że ser zacznie za szybko się przypiekać-przykryjcie folią aluminiową. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać przez godzinę. Następnie ciasto musi wystygnąć i polewamy je polewą: składniki na polewę lekko należy podgrzać ciągle mieszając, aby stała się płynna. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *