Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Sernik dyniowy na zimno

Serniki na zimno…kto ich nie lubi:) Dzisiaj nieco nietypowy bo sernik dyniowy z super czekoladowymi herbatnikami na dnie i chrupiącymi kulkami Delishios od Schar.

Serniczek jest fajny, delikatny, pięknie wygląda – podkręciłam jego kolor dużą szczyptą kurkumy. Uwielbiam dynię, mam jej jeszcze trochę, ciekawe co mi jeszcze przyjdzie do głowy:)

Jeśli więc macie dynię lub gotową pulpę, nie czekajcie dłużej, bierzcie się do pracy! Zapewniam Was, że zachwycicie tym ciastem wszystkich, którzy tylko zdążą go skosztować 🙂

Wybierzcie dobrej jakości twaróg sernikowy – ja polecam Hej!

ok. 10 porcji

30 minut+całą noc chłodzenie

Składniki:

Na tortownice o średnicy ok 22 cm:
100g BG herbatników ( lub innych )
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
70g roztopionego masła użyłam Hej! OSM Radomsko
300g pulpy z dyni
500g twarogu sernikowego mielonego - użyłam Hej! OSM Radomsko
2 łyżki syropu daktylowego
1 galaretka pomarańczowa
3 łyżki żelatyny ( jeśli ser i pulpa są gęste możecie dać 2 łyżki żelatyny)
280ml wrzątku
duża szczypta kurkumy
1 łyżeczka BG cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Herbatniki i kakao rozkruszamy przy pomocy blendera, dodając roztopione masło. Wykładamy nimi dno tortownicy, zostawiając ok 2-3 łyżek do dekoracji. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Ser, pulpę dyniową, cukier waniliowy, syrop daktylowy, kurkumę – dobrze ze sobą mieszamy dodając przestudzoną już roztopioną galaretkę z żelatyną. Odstawiamy do lekkiego tężenia.
Masę serową umieszczamy na herbatnikach i odstawiamy najlepiej na całą noc do schłodzenia.
Udekorowałam pozostałą kruszonką z herbatników i chrupiącymi czekoladowymi kulkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *