Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka

Sernik czekoladowy z wafelkami Schar

Całkowicie pochłonęło mnie szukane kolejnych inspiracji na Świąteczne słodkości 🙂 Serniki to podstawa, każdy je lubi, prawda?

Ja mogłabym je jeść i jeść:)szczególnie jeśli są upieczone z dobrego sera. Dlatego używam do wypieków serników Wieluń Mój ulubiony – serek w wiaderku, wyśmienity do takich rarytasów. Wersja z wafelkami  Snack Schar jest pyszna.

Mega czekoladowy sernik dla wszystkich miłośników serników i czekolady w jednym. Dodatkowo, krople czekolady od DELECTA pięknie zdobią ciasto.

tortownica ok. 22 cm średnicy

ok. 1,5 godziny

Składniki:

NA SPÓD:

250g krakersów ( lub herbatników )
1 czubata łyżka kakao gorzkiego
100g masła rozpuszczonego
3 łyżki miodu płynnego

MASA SEROWA:

500g sera z wiaderka do serników
80g ksylitolu lub drobnego cukru
1 jajko
2 łyżki gorzkiego kakao
1/3 tabliczki startej mlecznej czekolady

dodatkowo 4 wafelki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

POLEWA CIEMNA:
1/2 czekolady gorzkiej
1/2 czekolady mlecznej
100ml śmietany 30%

POLEWA BIAŁA:
1/2 białej czekolady

Sposób przygotowania:

Krakersy lub herbatniki blendujemy.
Dodajemy płynny miód, roztopione masło, kakao i dokładnie mieszamy.
Wysypujemy na dno tortownicy i dobrze ugniatamy.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Składniki masy serowej, dokładnie ze sobą miksujemy-ale nie za dług i na wolnych obrotach.

Na dno układamy wafelki, zalewamy masą serową i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Nie wyjmujcie ciasta od razu, tylko stopniowo otwieramy piekarnik.

Po całkowitym wystudzeniu polewamy ciemną polewą ( czekolady rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i dokładne mieszamy ( nie doprowadzić do wrzenia).
Połowę białej czekolady roztapiamy w rondelku, polewamy zygzakiem na ciemną polewę, a potem przy pomocy wykałaczki rysujemy esy-floresy:)

Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *