Całkowicie pochłonęło mnie szukane kolejnych inspiracji na Świąteczne słodkości 🙂 Serniki to podstawa, każdy je lubi, prawda?
Ja mogłabym je jeść i jeść:)szczególnie jeśli są upieczone z dobrego sera. Dlatego używam do wypieków serników Wieluń Mój ulubiony – serek w wiaderku, wyśmienity do takich rarytasów. Wersja z wafelkami Snack Schar jest pyszna.
Mega czekoladowy sernik dla wszystkich miłośników serników i czekolady w jednym. Dodatkowo, krople czekolady od DELECTA pięknie zdobią ciasto.
tortownica ok. 22 cm średnicy
ok. 1,5 godziny

Składniki:
NA SPÓD:
250g krakersów ( lub herbatników )
1 czubata łyżka kakao gorzkiego
100g masła rozpuszczonego
3 łyżki miodu płynnego
MASA SEROWA:
500g sera z wiaderka do serników
80g ksylitolu lub drobnego cukru
1 jajko
2 łyżki gorzkiego kakao
1/3 tabliczki startej mlecznej czekolady
dodatkowo 4 wafelki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
POLEWA CIEMNA:
1/2 czekolady gorzkiej
1/2 czekolady mlecznej
100ml śmietany 30%
POLEWA BIAŁA:
1/2 białej czekolady

Sposób przygotowania:
Krakersy lub herbatniki blendujemy.
Dodajemy płynny miód, roztopione masło, kakao i dokładnie mieszamy.
Wysypujemy na dno tortownicy i dobrze ugniatamy.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Składniki masy serowej, dokładnie ze sobą miksujemy-ale nie za dług i na wolnych obrotach.
Na dno układamy wafelki, zalewamy masą serową i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Nie wyjmujcie ciasta od razu, tylko stopniowo otwieramy piekarnik.
Po całkowitym wystudzeniu polewamy ciemną polewą ( czekolady rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i dokładne mieszamy ( nie doprowadzić do wrzenia).
Połowę białej czekolady roztapiamy w rondelku, polewamy zygzakiem na ciemną polewę, a potem przy pomocy wykałaczki rysujemy esy-floresy:)
Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
