
tortownica ok. 24cm
ok. 1,5h

Składniki:
Spód:
250g ciasteczek maślanych lub herbatników
2 łyżki gorzkiego kakao
70g rozpuszczonego masła
Ciasteczka blendujemy, dodajemy masło i dobrze mieszamy.
Ser:
3 duże banany
800g sera twarogowego
4 jajka
2 łyżeczki olejku waniliowego
110ml śmietany 30%
80g cukru lub ksylitolu
czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:
Cukier lub ksylitol ubijamy z jajkami do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy ser, zblendowane banany, olejek waniliowy, śmietanę i miksujemy nie długo na wolnych obrotach miksera.
Masę wylewamy na wcześniej przygotowany Spód – wyłożony na tortownicy 24cm średnicy, podnosząc nieco boki do góry.
Pieczemy w 160 stopniach przez 60-70 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy sernik jeszcze na 1-1,5h bez otwierania.
Następnie studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Dekorujemy startą czekoladą.
