Bezglutenowe,  Imprezowe,  Śniadania i kolacje

Sałatka ze szpinakiem z grillowaną soczystą piersią z kurczaka, serem pleśniowym blue, prażonym słonecznikiem i żurawiną z sosem czosnkowym

Zdrowa, kolorowa sałatka ze szpinakiem i piersią z kurczaka. Uwielbiam takie kombinacje:) Sałatka super się sprawdza na śniadanie, kolację, a także podczas imprezy jako przystawka dla gości. Pierś z kurczaka pieczona na pergaminie jest niezwykle miękka, soczysta, a wierzch złocisty i chrupiący. Polecam w ten sposób przygotować piersi z kurczaka- zyskują zupełnie inny, fantastyczny smak.

Prażony słonecznik dodaje jej chrupkości, a żurawina Bakalland podkręca słodko-kwaśny smak. Zajrzyjcie na polskikoszyk.pl . Nie tylko żurawina, ale inne produkty Bakalland są w dobrej cenie, a zakupy wygodne bo bez wychodzenia z domu 🙂

Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego – u mnie Hej!

2 -3 porcje

Składniki:

3 garście świeżego szpinaku
1 podwójna pierś z kurczaka
garść pomidorków koktajlowych
kilka cienkich plasterków sera pleśniowego typu blue
1 łyżka startego sera Grana Padano
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki łuskanego słonecznika
1 płaska łyżeczka masła

Do przyprawienia piersi: 1 łyżeczka papryki słodkiej i ziół prowansalskich, sól, pierz, 1 ząbek czosnek.
Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego+1 ząbek czosnku+ sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś podwójną przekrawamy, aby były 2 części i przyprawiamy składnikami wymienionymi w przepisie i odstawiamy na 10 minut. Mięso pieczemy na grillu lub wykładamy patelnię pergaminem, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy na wolnym ogniu z oby stron, aż się w środku dobrze upiecze, a wierzch będzie złocisty. Po wystygnięciu kroimy w paski.
Szpinak rozkładamy na duży talerz, układamy pokrojoną pierś, pomidorki i der typu blue i uprażony na łyżeczce masła słonecznik – pod koniec prażenia dodajemy żurawinę. Wierzch posypujemy serem Grana Padana. Podajemy z sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *