Imprezowe,  Sałatki i surówki,  Śniadania i kolacje

Sałatka z krewetkami koktajlowymi i kaszą

Ciekawa jestem jak Wy podajecie krewetki? Ostatnio odkryłam takie maleńkie koktajlowe i postanowiłam zrobić z nich sałatkę z kaszą DAJ-KASZ. Podsmażone oczywiści na masełku OSM RADOMSKO, z czosnkiem, pietruszką…jejku, jaki był zapach w domu, uwielbiam!

Super smakuje zarówno na ciepło naj i na zimno, a na drugi dzień była jeszcze lepsza 🙂

Lekkiej słodyczy dodały jej rodzynki sułtańskie BAKALLAND.

4 porcje

35-40 minut

Składniki:

1 szklanka krewetek koktajlowych
100g kaszy gryczanej lub pęczak
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
1/2 słodkiej papryki
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rodzynek

kilka kromki chleba lub pokrojonej bułki
1/2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, wrzucamy krewetki i mieszając smażymy 2-3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny i mieszamy dodając.
Ugotowaną wcześniej kaszę wsypujemy do naczynia, dodajemy pokrojoną w cienki paski paprykę, krewetki, pomidorki przekrojone na pół, polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy rodzynki.

Kilka kromek chleba podsmażamy z oby stron na patelni po krewetkach dodając 1/2 łyżeczki masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *