Ciekawa jestem jak Wy podajecie krewetki? Ostatnio odkryłam takie maleńkie koktajlowe i postanowiłam zrobić z nich sałatkę z kaszą DAJ-KASZ. Podsmażone oczywiści na masełku OSM RADOMSKO, z czosnkiem, pietruszką…jejku, jaki był zapach w domu, uwielbiam!
Super smakuje zarówno na ciepło naj i na zimno, a na drugi dzień była jeszcze lepsza 🙂
Lekkiej słodyczy dodały jej rodzynki sułtańskie BAKALLAND.
4 porcje
35-40 minut
Składniki:
1 szklanka krewetek koktajlowych
100g kaszy gryczanej lub pęczak
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
1/2 słodkiej papryki
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rodzynek
kilka kromki chleba lub pokrojonej bułki
1/2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, wrzucamy krewetki i mieszając smażymy 2-3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny i mieszamy dodając.
Ugotowaną wcześniej kaszę wsypujemy do naczynia, dodajemy pokrojoną w cienki paski paprykę, krewetki, pomidorki przekrojone na pół, polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy rodzynki.
Kilka kromek chleba podsmażamy z oby stron na patelni po krewetkach dodając 1/2 łyżeczki masła.
