Kasza jaglana jest jedną z alternatyw w diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Mało doceniana i często nie smakuje – ale to nie prawda- należy ją dobrze przygotować i zapewniam, że staniecie się jej fanami 🙂 Polecana jest w diecie bezglutenowej, lekkostrawnej i ma właściwości przeciwwirusowe, a więc szczególnie w ten jesienny czas powinna gościć często w naszej kuchni.
Z tej kaszy nie tylko przygotujemy dania obiadowe, ale też świetnie się sprawdza np. w sałatkach. Polecam !
Sałatka z kaszy jaglanej z twarożkiem i karmelizowaną gruszką
Kategoria
Bezglutenowe
Śniadania i kolacje
Persons
2
Czas Przygotowania
20 minut/y
Total Time
20 minut/y
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 4-5 łyżek twarogu półtłustego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- czarne oliwki przekrojone na pół ( ilość dowolną)
- 6-7 pomidorków suszonych ze słoika
- 1 gruszka
- 1 łyżeczkę miodu
- grubo zmielony pieprz kolorowy
- odrobina ostrej papryki
- uprażona garść ulubionych orzechów
- czarne oliwki
Instrukcje
- Kaszę jaglaną gotujemy z odrobiną soli i studzimy.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem z jogurtem z solą i papryką ostrą do smaku. Następnie łączymy z kaszą jaglaną i dodajemy czarne oliwki przekrojone na pół ( ilość dowolną).
- Pomidorki wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie paski.
- Gruszkę kroimy na 8 części i smażymy na łyżce masła z obu stron po 2 minuty , a następnie dodajemy 1 łyżeczkę miodu i chwilę z obu stron karmelizujemy. Dodajemy grubo zmielony pieprz kolorowy .
- Układamy kaszę z twarogiem i oliwkami, następnie pomidorki i gruszkę, a następnie uprażoną garść ulubionych orzechów.