Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Imprezowe,  Sałatki i surówki,  Śniadania i kolacje,  Wielkanoc

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem od KONSHURT, to taki klasyk. Smaczy majonez to podsawa, dlatego polecam MAJONEZ KĘTRZYŃSKI. Jest pyszna, robi fajny efekt – szczególnie jeśli ją zrobimy w szklanym naczyniu. Podziwiać wtedy możemy różne kolory ułożone warstwowo żółta – kukurydza tyllko od KONSHURT.

Szybko znika szczególnie podczas imprez i jest bardzo prosa i szybka w wykonaniu.

10-12 osób

30 minut

Składniki:

5 jajek
7 łyżek majonezu
220g tuńczyka z oleju
1 czerwona papryka
2 ogórki kiszone
2 ogórki korniszony
120g sera żołtego

Sposób przygotowania:

Przepis podaję warstwowo zaczynając od dolnej warstwy.
1 warstwa:
Z 5 ugotowanych na twardo jajek, ścieramy same żółtka, łączymy z puszką kukurydzy i 7 łyżkami majonezu oraz szczyptą soli i pieprzu.
2 warstwa
220g tuńczyka z oleju odsączonego i rozdrobnionego na kawałki oraz oprószamy pieprzem
( tuńczyka lekko można jeszcze przykryć majonezem, ale nie koniecznie)
3 warstwa
Drobno pokrojoną czerwona papryka ( duża)
4 warstwa
2 średniej wielkości ogórki kiszone i korniszony pokrojone w kostkę
5 warstwa
120g startego sera żółtego połączonego że startymi żółtkami
Wierzch można udekorować jeszcze majonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *