Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka

Rogaliki bezglutenowe z nadzieniem gruszkowym i orzechami

Dzień dobry! Dziś dzień odpoczynku:) to był bardzo intensywny tydzień, a więc…rogaliki z nadzieniem gruszkowym z orzechami Bakalland i masłem orzechowym-po prostu mi się należą dziś na deser❤️ wyszły pyszne, polecam!
Do rogalików możecie użyć gotowego ciasta drożdżowego w rulonie lub zrobić domowe z użyciem masła.

ok. 12 sztuk

ok. 1,5 godziny

Składniki:

Ciasto na rogaliki :
1,5 szklanki Schär Mix B
2,5dag drożdży
1/2 łyżeczki ksylitol + 1/4 szklanki ksylitolu
2 żółtka
4 łyżki mleka dowolnego + 1/2 szklanki mleka
50g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z ksylitolem i odstawiamy na 15 minut. Miksujemy z wszystkimi pozostałymi składnikami dodajemy 1/2 szklanki mleka( u mnie migdałowe ) i jeszcze 1/4 szklanki ksylitolu. Ciasto dobrze wyrabiamy( ciasto musi być elastyczne , więc trzeba ewentualnie dodać mąki lub mleka, obserwujcie ) , odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto należy rozwałkować i wycinać kwadraty.
Nadzienie:
Pokrojone gruszki w kostkę
Masło orzechowe na każdy rogalik po 1 łyżeczce
Odrobina cynamonu posypanego na gruszki
Orzechy- laskowe lub włoskie do środka
Roztrzepane białko do posmarowania każdego rogalika
Cukier gruby( opcjonalnie)
Na każdy wykrojony kwadrat ciasta układamy nadzienie, zawijamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 15 minut w 210 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *