Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Pulpeciki pieczone z kaszą jaglaną, marchewką i pietruszką od Baziółka

Jutro #vegewtorkizladyhashii na IG u @ladyhashii mam więc dla Was niespodziankę już dzisiaj:) Kto obserwuje bloga, ten pierwszy ma na jutro pomysł na obiad:)

Pulpeciki pieczone z kaszą jaglaną, marchewką i pietruszką od Baziółka polecają się na wtorkowy obiad. Cóż mam o nich opowiedzieć…bardzo lubię kaszę jaglaną, a dla tych co za nią nie przepadają-powiem, że w tych pulpecikach jest prawie nie wyczuwalna. Za to miłośnikom marchewek-powiem, że pulpeciki są mocno marchewkowe:) Zdrowe, sycące pełne pachnącej pietruszki w środku. Są naprawdę przepyszne i zajadałam się nimi jeden po drugim zapominając, że wypadało by zostawić coś reszcie domowników:) Pulpeciki są vege, ale też niskokaloryczne. Podałam je z pesto z oregano i orzeszków ziemnych(przepis tutaj), a więc jeszcze bardziej podkreśliłam ziołowy smak. Z wierzchu wychodzą lekko przypieczone, za to w środku mięciutkie i soczyste. Nawet dzieciaki za nimi przepadają 🙂

10-12 sztuk

ok. 1 godziny

Składniki:

300g ugotowanej kaszy jaglanej
400g ugotowanej marchewki ( użyłam mrożonych mini marchewek )
1 cebula
4 łyżki mąki BG np. gryczanej lub mieszanki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki od BAZIÓŁKA
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki kurkumy
odrobina chili
4 łyżki sezamu białego
2 łyżki masła
1 jajko

1 łyżka sezamu do posypania pulpetów na wierzchu

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy i studzimy.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Marchewkę gotujemy, studzimy i przy pomocy blendera należy ją rozdrobnić.
Łączymy ze sobą kaszę, marchewkę, jajko i wszystkie pozostałe składniki. Dobrze ze sobą mieszamy. Formujemy pulpeciki ok. 10-12 sztuk, układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy sezamem i pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *