Bezglutenowe,  Deser

Pudding truskawkowy

Nie ma nic lepszego niż słodki deser po obiedzie, ale zdrowy -bez cukru, z owocami. Przedstawiam pyszny pudding truskawkowy, który zrobicie w 15-20 minut, a dziecięce buzie będą mlaskać i uśmiechać się przy jedzeniu:)

Pudding możecie zrobić z owoców świeżych jak i mrożonych, nie ma to większego znaczenia. O wiele lepsza alternatywa niż budyń o smaku truskawkowym, który ma tylko dodany aromat. Zdrowa kuchnia to moja specjalność, dlatego przy każdym posiłku dobrze analizuję co do niego dodaję.

Pudding po przygotowaniu najlepiej schłodzić, wtedy stężeje, a podajemy go ze s słodką śmietanką. Pyszny, aksamitny, lubiany przez dużych i małych 🙂

4 porcje

20 minut

Składniki:

300g truskawek (mogą być mrożone, wcześniej należy je rozmrozić)
1jajko
4 duże łyżki śmietany 30%
2 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Truskawki należy dokładnie zblendować. Przekładamy do rondelka. Śmietanę roztrzepujemy z jajkiem, syropek klonowym, ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do truskawek i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż do wrzenia. Gotowy pudding przelewamy do salaterek i odstawiamy do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *