Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Obiad

Pierożki pieczone z ciasta kruchego

Przedstawiam prawdziwy HIT! Pierożki pieczone z ciasta kruchego. Ja, która nie przepada za lepieniem pierogów, tą wersję uwielbiam. Robi się je niezwykle szybko i nadają się do każdego rodzaju farszu. Te ze zdjęcia są akurat z mięsem i warzywami, ale zachęcam do wypróbowania przepisu na Święta Bożego Narodzenia z farszem grzybowym. Zachwycicie nimi wszystkich gości-zapewniam Was:)

Pierożki są kruche, cieniutkie, a ciasto nie wymaga długiego wałkowania, szybko w jedną i drugą stronę i gotowe:) Z porcji wychodzi ok. 55 pierożków, ale znikają bardzo szybko:), więc polecam podwójną porcję jeśli robicie dla więcej niż 4 osób.

W cieście kruchym bardzo ważne jest to, żeby masło Hej! OSM Radomsko było zimne, a wyrabianie stosunkowo krótkie- oto cała tajemnica 🙂

ok.55 sztuk

ok. 2 godzin

Składniki:

Na ciasto:
3 niepełne szklanki mąki pszennej ( lub BG Schar Mix B )
1 kostka masła ( u mnie Hej! SM Radomsko )
1/4 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18% ( użyłam Ale! OSM Radomsko )
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo: majeranek+1 jajko na wierzch pierożków

Farsz dowolny - może być mięsny, warzywny, grzybowy, a nawet na słodko np. z nutellą.
Farsz mięsny z chrupiącymi warzywami:
ok. 0,5 kg mięsa ugotowanego np. z rosołu zmielonego z 1 podsmażoną wcześniej na maśle pokrojoną w kostkę cebulą i 2 ząbkami czosnku
ok. 150-200g podgotowanych 3 minuty warzyw mieszanki chińskiej
kilka łyżek rosołu lub wody
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto wszystkie zagniatamy ( masło zimne pokrojone w kostkę ) lub w prostszej wersji, którą ja stosuję:) umieszczamy w misce robota kuchennego i miksujemy na wolnych obrotach przy użyciu haka do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować należy farsz.
Składniki farszu dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy do smaku- próbując. Jeśli farsz jest suchy należy dodać odrobinę rosołu lub wody.
Ciasto wałkujemy cieniutko na ok. 2mm, wycinamy pierożki, nakładamy na środek farsz i zamykamy. Układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13-15 minut do zarumienienia.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *