Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe

Piernik długo dojrzewający staropolski

Dzień dobry!
A Ja dziś wpadam z przepisem na Najlepszy piernik długo dojrzewający od mojej Mamy:)
To już najwyższy czas, żeby go zrobić i odstawić ciasto na kilka tygodni.
Przed Świętami wystarczy go upiec, przełożyć powidłami, lub polać polewą albo lukrem i Świąteczne ciasto gotowe. 
Jest mega aromatyczny…cynamon, imbir, GAŁKA muszkatałowa…wszystkie te przyprawy kupicie w sklepie MISIONTEK.
Uwielbiam go i dzięki niemu wracam co roku do czasów dzieciństwa:)
 

Składniki:

1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
250g masła
1kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
2 opakownia przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatałowej od @misiontek.pl
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Miód, cukier, masło podgrzewamy ciągle mieszając. Gdy będzie gorące, ale nie zagotowane, odstawiamy i studzimy.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki I bardzo dokładnie wyrabiamy mikserem ciasto.
Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.
C.D. w przepisie na Piernik Staropolski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *