Bezglutenowe,  Dipy i pasty,  Śniadania i kolacje

Pasta z soczewicy i szparagów

Na śniadanie, na kolację, na imprezę…pasty do kanapek sprawdzą się na każdą okazję. To najszybsza forma zjedzenia czegoś na szybko, a do tego jeszcze mega smacznego.

Ze szparagów każdego roku korzystam ile tylko mogę, bo uwielbiam to warzywo. Do tego ich sezon trwa dość krótko, więc potrafię je zajadać kilka razy dziennie:)

Pyszna pasta z soczewicy i szparagów zniknęła tak szybko, że musiałam dorobić dla siebie drugą porcję 🙂 Można ją jeść łyżeczką bez pieczywa.

Super sprawdzi się również jako dodatek do przekąsek, a także w połączeniu z oliwkami  KONSHURT smakuje świetnie. Do lekkiego zagęszczenia dodałam naturalną marantę trzcinową – polecam jej zakup w sklepie MISIONTEK.PL

Ja osobiście zblendowałam ją tak, żeby były wyczuwalne warzywa, ale możecie to zrobić według uznania.

Polecam !

4-6 porcji

ok. 30 minut

Składniki:

300g zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 czerwonej papryki
100g czerwonej soczewicy
10 pomidorów suszonych ze słoiczka
1 łyżeczka maranty trzcinowej
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i wlewamy 500ml ody do garnka.
Gotujemy ok. 20 minut do miękkości i odcedzamy
Szparagi kroimy na kawałki- usuwając twardą część.
Smażymy ok. 5 minut na maśle z posiekanym czosnkiem, aż do momentu kiedy lekko wbić można widelec.
Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty.
Podsmażone szparagi z papryką, soczewicę, przyprawy blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *