Bezglutenowe,  Deser,  Śniadania i kolacje

Owsianka zapiekana z owocami, masłem orzechowym i bakaliami

Dziś tłusty czwartek:) Powinnam więc tradycyjnie zamieścić foto pączków, ale postanowiłam zrobić wyjątek i zrobić post o czymś bardziej dietetycznym:) bo jak już jutro wstaniecie rano przejedzeni pączusiami z lukrem, oponkami z kolorowymi pysznymi polewami, chrustem, mini kuleczkmi…czyli wszystkim co smażone na tłustym oleju, zapragniecie czegoś innego, lekkiego i mniej kalorycznego 🙂

Idealna na przejedzone brzuchy będzie owsianka zapiekana z owocami, masłem orzechowym i bakaliami. Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do niej moich ukochanych migdałów:)

Owsianki często jadam na śniadanie, oczywiście wybieram płatki owsiane BG, ale możecie wykorzystać też te standardowe. Bardziej jadam ugotowane na mleku lub wodzie, ale zainspirowała mnie pewna piękna bardzo młoda Dama, która mając 11 miesięcy postanowiła zrezygnować z kaszek i mleka, a jej mama nie nadąża już z przepisami co tu zrobić, żeby Królewna zjadła:) Od kiedy poczęstowano mnie taką oto owsianką wiedziałam, że zostanie ona już na stałe w moim jadłospisie. Oczywiście nieco zmodyfikowana od wersji podstawowej wyszła rewelacyjna! Zajada się nią cała rodzina. jest smaczna na ciepło i na zimno, można ją kroić jak ciasto i zabierać ze sobą do pracy.

To co, zachęcam do zrobienia pysznego lekkiego śniadania lub przekąski 🙂 i podzielenia się ze mną fotką.

Pamiętacie, że już niedługo powstanie nasza wspólna galeria zdjęć? Jeśli macie swoje autorskie pomysły i macie ochotę się nimi podzielić, piszcie hashimotkabezglutenu@wp.pl

Piszcie, komentujcie, chętnie z Wami porozmawiam:)

 

6-8 porcji

ok. 40 minut

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego ( lub napoju kokosowego, mleka krowiego lub napoju owsianego )
4 łyżki jogurtu naturalnego najlepiej kokosowego bez cukru
1 łyżka syropu z agawy, cukru kokosowego lub miodu
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki migdałów
garść żurawiny lub rodzynek
garść ulubionych orzechów
150-200g owoców świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz owoców i migdałów łączymy ze sobą dokładnie w osobnej misce, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki o wymiarach 20×20. Na wierz układamy owoce oraz migdały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-35 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *